Temps d'espàrrecs!



Conèixer el nostre entorn natural per gaudir-lo, estudiar-lo, estimar-lo tot prenent consciència dels múltiples i vitals beneficis que ens aporta en tots els sentits és un dels objectius ple de continguts del nostre projecte educatiu i, en conseqüència, del nostre modus vivendus (unschooling) per poder dur-lo a terme, així com també d'altres objectius pedagògics importants a treballar pel correcte desenvolupament integral i maduratiu dels menors.
Endintrar-nos en el bosc amb receptivitat i respecte amorós vers tots els éssers que l'habiten ens desperta els sentits i ens provoca positives emocions, tot potenciant-nos la sensibilitat vers la vida i la natura. I són tantes les lliçons que ens dóna i els aprenentatges que ens transmet! A part de que és una "farmaciola" natural per la quantitat de plantes medicinals i aromàtiques que hi viuen i un "rebost" amb diferents aliments i fruits segons cada època de l'any. 
Els aires càlids de la primavera i les darreres i abundants pluges d'acaballes de l'hivern, han fet créixer un munt d'espàrrecs entre la resta de vegetació que va esclatant i acolorint el bosc dels primers matissos de verds que el comencen a guarnir de primavera!
Conéixer la vegetació i, sobretot, la que ens aporta aliment i benefici ens ensenya a ser més autosuficients, ecològics, cultes i saludables alhora que ens fa fer exercici físic, mentre caminem o trepem o ens enfilem, ajudant-nos a descobrir i desenvolupar les capacitats innates que tenim per la supervivència.


Aprendre a cuinar utilitzant bé i higiènica els estris i materials de la cuina i aprendre a manipular els aliments és necessari per al desenvolupament de l'autonomia i la independència individual, com també ho és conèixer la importància que té l'alimentació sana i equilibrada en la procura del benestar i salut del cos i l'organisme.
Preparant una bona truita d'espàrrecs per sopar tot comentant anècdotes del bon gaudi de la sortida i parlant sobre les propietats nutritives d'aquests, no només fem "classe" de ciències naturals i cuina sinó que anem molt més enllà perquè s'interioritzen molts aprenentatges car es treballen des de la pràctica i el foment dels hàbits i actituds, afavorint l'enteniment, la familiaritat, la calma, la constància i la cooperació no competitiva sinó col·laborativa, responsable i competent.


Esparragera (Asparagus officinalis) 
Planta de hoja perenne originaria de las regiones templadas del continente europeo y África septentrional. Puede alcanzar los 2m de altura y acostumbra a nacer en terrenos arenosos. Posee hojas alternas y tallos de forma bien redondeada. Las flores amarillas crecen solitarias en el conjunto de la planta y la raíz constituye la parte de la planta principalmente empleada por sus propiedades medicinales. La esparragera posee una destacada acción diurética que redunda en beneficios de las propias articulaciones resultando un excelente remedio frente al reumatismo. Además nos proporciona los famosos espárragos blancos o verdes, los cuales no consisten más que en los brotes jóvenes de la planta. Desde el punto de vista fitoterapéutico interesan más los espárragos verdes.
Constituyentes
Saponinas, taninos, flavonoides, proteínas, materias minerales.
Usos actuales
  • Antireumático: Determinadas propiedades de la planta convierten al espárrago en un remedio útil en el tratamiento de las afecciones reumáticas ya que, debido a su acción diurética sobre el organismo, el consumo de la planta contribuye a eliminar, a través de la orina, productos de deshecho acumulados en las articulaciones. Está indicado, principalmente, en el tratamiento del reumatismo crónico, pero no del agudo.
Partes utilizadas
Raíz y tallos (espárragos)
Preparados y aplicaciones
  • Jarabe: Emplear el jugo fresco del rizoma de la planta y combinar con miel a partes iguales. (Especialmente recomendado en el tratamiento de las afecciones reumáticas.)
  • Decocción: Emplear 50g de rizomas frescos por 1l de agua. Llevar a ebullición y dejar hervir durante 15 minutos. Consumir 3 tazas al día. (Uso similar al descrito respecto del jarabe.)
  • Espárragos: En su uso culinario, el consumo de espárragos reporta al organismo los beneficios terapéuticos de la planta, de una forma sencilla y agradable al gusto.
Advertencias
Está contraindicada si se padecen trastornos renales de carácter inflamatorio. En caso de hipertensión, insuficiencia renal, enfermedades cardíacas y presencia de piedras en el riñón, la administración de la planta se recomienda, única y exclusivamente, bajo estricto control médico.

Enciclopedia de Medicina Natural y Salud. Remedios a base de Plantas (1), Eds Rueda.



Bon Profit! ;)

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Un remei natural i meravellós per guarir els refredats, la tos i el mal de coll: El xarop de ceba

Els fruiters de casa: La noguera

Joc de pistes: un recurs didàctic i interdisciplinari!