Fornejant! Pa de xapata!
Ahir vam provar de fer pa xapata i, tot i que som novells amb aquesta recepta, ens ha quedat força bo! :)
Ingredients:
- 230g de massa mare
- 280g d'aigua
- 115g de farina de força
- 350g de farina de blat
- 5g de llevat de pa instantani (de sobre)
- 30g d'oli d'oliva
- 10g de sal marina fina
Elaboració:
Mesclem la farina de força i la farina de blat i en reservem 100g. Batem la massa mare amb 180g d'aigua en un bol gran i li afegim la mescla de farines, tot barrejant-ho bé; ho tapem i ho deixem reposar 10 minuts mentre mesclem la resta de farina (100g) amb el llevat de sobre i l'aigua (100g); ho tapem també i ho deixem reposar 5 minuts.
Barregem les dues masses, lligant-les bé i la deixem reposar 10 minuts més. Seguidament l'amassem uns 5 minuts, estirant-la bé i en fem una bola per tornar-la al bol. Li incorporem l'oli pel damunt, esperem que la massa l'absorbeixi i l'amassem 2 minuts; tapem i la deixem reposar 10 minuts més abans de posar-li la sal. Tornem a amassar, estirant i plegant bé la massa, durant 5 minuts més i en formem una bola (nosaltres en vam fer dues) que deixarem reposar un mínim de 8 hores.
Finalment, la tornarem a amasar per a donar-li la forma al pa abans de fornejar-lo i mentre el forn s'escalfa, el deixarem reposar uns 20-30 minuts més, tapat amb un drap, damunt la safata.
Posem al forn i en uns 20 minuts, depenent del forn, ja tenim el pa ben cruixent, olorós i llaminer dient-nos "tasteu-me que estic ben bo!!"
Bon Profit!
Comentaris