Pobles amb encant: Mura (El poble i l'església)

Seguint les nostres rutes pel nostre entorn geogràfic per a poder conèixer millor el medi social i natural que ens envolta, ahir vam visitar Mura (Bages), un bell poblet medieval on qualsevol raconet és bo per fer-hi créixer i florir les plantes i flors!!!! ;)


El poble 
Mura, com molt bé comenten l'Henoch i el Pau, és un poble antic i molt bonic perquè té una vegetació i una fauna molt diversa. Les places i els seus petits carrerons que pugen i baixen, plens de testos amb flors, arbres, heures i curiosos detalls per tot, conserven tot l'encant de l'edat mitjana amb les parets, murs, porxades, fonts i arcs de pedra, que et deixen bacabadat a cada pas!




Només arribar, ens vam aturar a la plaça per contemplar les moltes papallones que gaudien de les madures móres que ofereixen ufanoses les dues moreres, que ens van fer bona ombra per refer-nos de la calor del viatge hagut, per la pintoresca carretera de curves, que hem de rodolar per poder arribar al poble. A més de permetre'ns fer un tast de les seves dolces llaminadures en companyia d'una encantadora àvia muratana que ens va donar la benvinguda, tot fent petar la xerrada! Quin gust xerrar amb la gent gran dels pobles! T'expliquen tantes coses interessants que ens enriqueixen tant!!! ;)





Quin gaudi passejar pels seus carrerons, tot aturant-nos a beure i remullar-nos en les fonts i provant els molts bancs, de pedra molts d'ells, que vas trobant al llarg del recorregut i que tant agraïem amb la xafogor que feia ahir, per poder-hi seure tot observant i comentant el que els cridava l'atenció per saber i conèixer més!

























No és estrany veure tions pels carrers de Mura perquè cada primer diumenge de desembre aparèixen tions arreu, imitant activitats diverses, per a celebrar la Festa del Tió i al llarg del Nadal, es pot veure la mostra de tions en visitar el poble.



Mura prové del llatí murus que significa "mur, fortalesa"; no és d'estranyar doncs, que les seves cases, algunes del segle XII, conservin les parets de pedra i et transportin a l'època medieval, gairebé sense que te n'adonis, motivant-te a relatar i comentar qüestions i aspectes de la vida i societat d'aquella època. Veure el pessebre, el molí, les dates damunt d'algunes portes, les velles teules de les teulades, els balconets,,..












L'església 
L'esglèsia de St. Martí és una petita església romànica documentada a l'any 1088, restaurada i molt ben conservada. La nau més antiga és de la primera església preromànica d'una sola nau que es va contruir a principis del segle XI.








Aquest encantador poble es troba a 454m d'altitud en el Parc Natural de St. Llorenç del Munt i l'Obac, envoltat de carenes, balmes, fonts, torrents i gorgs per poder perdre-s'hi fent senderisme i amb unes precioses vistes per perdre-s'hi en somnis... ;)


Del seu entorn natural i de la riera en parlarem en una propera entrada! ;)
Henoch, Pau i Lídia.

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Un remei natural i meravellós per guarir els refredats, la tos i el mal de coll: El xarop de ceba

Els fruiters de casa: La noguera

Joc de pistes: un recurs didàctic i interdisciplinari!