Cuidem de l'hort però el jardí també té la seva importància!


Així com el continu aprenentatge i millora de les feines de l'hort (aspectes educatius i objectius didàctics del treball de l'hort) és important quan es pren una opció de vida més natural, ecològica i autosuficient, també ho és el treball educatiu i didàctic pel manteniment i la cura del jardí, en general i de les plantes d'interior.
Els jardins, a diferència de l'hort que està més destinat al conreu d'aliments, són espais on s'hi procura crear un ambient acollidor i embellit de color i aromes per a poder-lo gaudir, sobretot, en les estones de descans i repòs, en agradable i agraïda solitud i/o en companyia de la família i amics/gues. Atendre el jardí i prendre'n cura, per tant, és una de les nostres "missions", sobretot en aquesta època (primavera-estiu) que tot brota, floreix i desperta a la Vida! 
És en el jardí on hi tenim els fruiters i els altres arbres que ens procuren fresques ombres i oxigen, tot atraient els diferents tipus d'ocellets i d'altres aus que s'hi alimenten, hi fan nius i ens deleiten amb els seus vols i els seus variats i melòdics cants que tanta calma i gust generen. També hi venen molts d'altres visitants que es nodreixen dels fruits dels arbres i de les plantes i flors, tot alliçonant-nos cada dia en poder-los presenciar i observar mentre mengen, reposen o feinegen per viure instintivament, procurant-se tot el que els és vital. Fins i tot hi venien esquirols però fa dos estius que no en veiem car pels voltants, gran part del veinat, ha tallat molts pins dels seus jardins per la pinasa :(, tot i així no perdem l'espoir de que tornin algun dia! ;)
Originàriament, diuen els experts, els jardíns van ser dissenyats per a conrear-hi herbes amb propietats medicinals i poder així tenir-les a l'abast. Es coneix que els primers jardíns d'herbes daten del segle VIII i que eren conreats pels monjos que amb aquestes plantes tractaven enfermetats i curaven ferides. Avui en dia, el concepte que es té de jardí és més ornamental que no pas medicinal però, tot i així, i sobretot per les persones amants de la vida sana i natural, tenir la "farmaciola", és a dir, diferents herbes per a prevenir i guarir transtorns i malalties és gairebé imprescindible. Nosaltres ja en tenim una bona colla doncs, de mica en mica, i atenent a la responsabilitat, cura i constància, s'omple la pica, que diuen. Tenir herbes en el jardí és molt beneficiós no solsament pel que ens aporten en referència a les seves propietats en l'organisme quan les prenem en tisana o per condimentar els menjars, sinó també pel saber i coneixements que es van adquirint en usar-les adequadament atenent a les seves propietats i correcte ús de les mateixes. Amb els cactus passa un poc el mateix perquè molts d'ells també tenen propietats alimentàries i/o medicinals.
Les plantes més ornamentals, algunes de temporada, també ens generen satisfacció i benefici car embelleixen l'espai fent-lo més acollidor, i l'omplen de dolços i intensos aromes que gaudim, sobretot, en les vesprades d'estiu, quan acabades de regar, intensifiquen l'olor de les flors que es barreja amb l'aroma que desprén la terra mullada, aportant-nos frescor i benestar en les nostres vetllades de converses i guitarres! ;) A més, les diferents flors atrauen bells insectes volàtils i papallones de diferents tamanys i colors que ens deixen bocabadats en moltes ocasions. Moltes d'aquestes plantes les tenim distribuïdes en testos perquè hi creixen millor que en el terra directe perquè són més fràgils que els cactus o les arbustives.
El treball en el jardí, per tant, és diferent del de l'hort perquè les feines que se'n deriven no són totes iguals ni es fan de la mateixa manera moltes d'elles. L'ús de les eines per exemple, no és igual ni s'usen ben bé les mateixes per mor d'aquestes diferències en la seva cura i atenció. O el regar, doncs per l'hort usem el reg de goteig i pel jardí les mànegues i regadores.
L'altre dia, el nostre amic Lorenzo, ens va portar un boix (Buxus sempervirens) que havia trobat, de camí a casa seva, tirat al costat dels contenidors d'escombraries. El pobre s'estava assecant doncs no tenia test i les seves atapeïdes i seques arrels estaven al descobert. Vàrem tenir-lo dos dies amb les arrels humides dins d'una bossa i li vam treure tot el que se li havia assecat i mort. Finalment, el vam plantar en l'espai que vam trobar més adient perquè hi pogués viure i continuar creixent a gust.
Atendre a la Vida dels éssers vius i al seu benestar, desenvolupa la conciència d'estima i protecció de la Natura i del medi ambient tot entenent la Vital importància que aquesta té en la pròpia Vida i en la vida dels humans sobretot! (encara que, sembla ser que això, no es vulgui entendre per part d'una nombrosa part de la població que la destrueix més que protegir-la i estimar-la com es mereix) doncs s'estableix un contacte diari i directe amb la naturalesa que ens envolta perquè la cuidem, mimem, estimem i aprenem a entendre com la necessitem per tot el benestar i salut que ens aporta a tots els nivells, tot entenent i valorant, cada dia, més la Natura Verge de l'entorn i la necessitat de Preservar-la, Respectar-la i Protegir-la pel Bé de la Mare Terra i de tots/es els i les Fills/es que l'habitem!

"La alegría de contemplar y conocer es el regalo más hermoso de la Naturaleza"
Albert Einstein, Mi visión del Mundo.











Després de deixar el boix ben a gust i content, vam plantar un parell de xameles (Jasminum sambac) que vam trobar en una oferta de 2X1 sense esperar-nos-ho i la vam aprofitar car és una planta arbustiva de fulla perenne que fa una flor blanca molt semblant en forma i en aroma a la del gessamí.
El boix el vam plantar entre els tres car era més complicat però les xameles les van plantar en Pau i l'Henoch ben feliços i contents! :)






Bons aprenentatges, bona feina, bon gaudi i bella Vida de Calma, Salut, Benestar i Felicitat!
We love Unschooling & Living Life!

"El secreto no es correr detrás de las mariposas,... es cuidar el jardín para que ellas vengan hacia ti"
Mario Quintana


Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Un remei natural i meravellós per guarir els refredats, la tos i el mal de coll: El xarop de ceba

Els fruiters de casa: La noguera

Joc de pistes: un recurs didàctic i interdisciplinari!