Sortir per gaudir i aprendre: Cercs

 

El poble de Cercs es troba situat a la comarca del Berguedà (Barcelona), al nord de Berga, entre el serrat de la Figuerassa i Rasos de Peguera. Una zona de boscos de pins, alzines i roures, principalment, i amb molta vegetació regada per aigües de fonts i brolladors de les muntanyes que, estrany és, que ahir encara no estiguessin nevades. No és perquè si doncs, que el nom de Cercs vingui de Quercus.


El primer que vam fer, en arribar al poble, va ser visitar la Font Gran. Un brollador d'aigua que ens permet reconèixer molt bé una part molt important del cicle de l'aigua, fent tot el procés d'ensenyament/aprenentatge més entenedor en poder observar i preguntar, les qüestions que se'n deriven, in situ.



La Font Gran està situada a l'entrada del poble, en el tram final del riu Garrigues on s'omple d'aigua per les fonts i brolladors que es troben tant a la dreta com a l'esquerra del torrent, convertint-lo en un espai encisador pels nombrosos, petits salts d'aigua, per on ella baixa neta i clara, tot fent camí entre les roques del torrent.








És un raconet de món molt humit i verd, on la molsa s'hi troba molt a gust i creix per tot, contrastant el seu viu verd amb els ocres i marrons de les catifes de fulles que la tardor va deixar...




Tot l'indret té molt d'encant i val a dir, a més a més, que està adequat com a àrea d'esbarjo, picnic i barbacoes.











En deixar la Font Gran, vam anar cap l'embassament de la Baells...


La presa del pantà es va construir entre els anys 1973 i 1976 amb la finalitat d'embassar l'aigua del riu Llobregat, que travessa el terme municipal de Cercs de nord a sud, i la de la riera de Vilada per a l'abastament d'aigua de Barcelona i tota la seva àrea metropolitana.
Aquest embassament va afectar diferents municipis car les aigües van submergir les úniques àrees de conreu que existien en la zona, algunes cases disseminades, l'antic nucli de la Baells i la seva església romànica i el poble sencer de Sant Salvador de la Vadella, per la qual cosa, les famílies afectades es van haver de desplaçar, principalment, a Sant Jordi de Cercs, poble de nova edificació per mor del pantà.



Els entorns de l'embassament són dignes de passejar i contemplar, en qualsevol època de l'any!




Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Un remei natural i meravellós per guarir els refredats, la tos i el mal de coll: El xarop de ceba

Els fruiters de casa: La noguera

Joc de pistes: un recurs didàctic i interdisciplinari!