De l'arbre al pot de conserva!

"Es una gran satisfacción aprovechar la fruta fresca y apetitosa de nuestra propia huerta o esas bayas silvestres que, por casualidad, recogemos en el transcurso de un paseo o, incluso, esa fruta de temporada que encontramos en el mercado para hacer mermeladas. Todas estas frutas, sin olvidar los sabores venidos de los trópicos, ofrecen la posibilidad de realizar en cualquier época del año multitud de variedades, a veces en pequeñas cantidades, pero a cual más deliciosa. Además las conservas caseras son muy saludables y permiten un ahorro considerable."
Odette Perrin, Conservas y mermeladas.

Melmelada de poma


Necessitem pomes, sucre i aigua.
Pelem les pomes i tallem la polpa en trossos petits, tot traient-ne les llavors, per fer-la bullir cobrint-la d'aigua durant mitja hora. Seguidament, colem el suc impregnat de la pectina de les pomes i n'apartem la meitat en una cassola. Pesem la polpa bullida per saber quan sucre necessitarem, doncs el pes ha de ser equivalent, i l'aboquem en la cassola on hem reservat el suc per tornar-la a coure amb el sucre durant uns 45 minuts, a foc lent, fins que la polpa estigui gairebé transparent i l'almívar ben dens. Retirem la melmelada del foc i tapem la cassola per deixar-la reposar un mínim de 12 hores abans d'envasar-la en els pots de vidre i fer-los bullir ben tapats al bany maria, durant una hora, a fi de que es conservin més temps. Si volem aconseguir una textura més fina, cal triturar la melmelada amb la batedora elèctrica abans de repartir-la en els pots.


Melmelada de llimona


Per un quilo de llimones necessitarem un quilo i mig de sucre i mig litre d'aigua.
La melmelada de llimona, així com la de taronja o la de mandarina, és un xic més laboriosa però també és molt senzilla d'elaborar. El primer que hem de fer és netejar les llimones i posar-les en remull durant 24 hores, canviant l'aigua tres o quatre vegades, a fi d'eliminar un poc l'amargor de la pell. Aleshores, les hem d'esprémer per treure'n el suc i les llavors, les quals agruparem en una gassa ben lligada. Triturarem les pells i la polpa de les llimones amb la picadora i ho posarem en una cassola amb el suc, el sucre, l'aigua i la "bosseta" amb les llavors perquè maceri un mínim de 12 hores.


Passat aquest temps, posarem la cassola a foc lent i ho farem bullir durant 50 minuts, tot remenant de tant en tant. En acabar, posarem la mescla en un recipient de vidre o de ceràmica i la deixarem reposar tapada fins el dia següent que la tornarem a abocar en la cassola per tornar-la a bullir, una altre vegada a foc lent, durant 50 minuts més. Tot seguit, retirarem la "bosseta" de les llavors i distribuirem la melmelada en els pots de vidre, ben tapats, per bullir-los durant una hora al bany maria. 
La melmelada de llimona és un xic amarga però està exquisida, sobretot combinada amb gelat de xocolata!!!! 


Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Un remei natural i meravellós per guarir els refredats, la tos i el mal de coll: El xarop de ceba

Els fruiters de casa: La noguera

Joc de pistes: un recurs didàctic i interdisciplinari!