Castells: El castell de Castellet i el pantà de Foix!


El castell de Castellet i el pantà de Foix es troben en el Parc del Foix; un preciós parc natural d'unes 2900 hectàrees, repartides entre els municipis de Castellet i la Gornal i de Santa Margalida i els Monjos, de gran interès ambiental, ecològic i paisatgístic degut als ecosistemes que s'hi han format per l'embassament -que recull les aigües del riu Foix i de diverses rieres- i dels boscos d'alzines i pins que l'envolten així com també per la rica vegetació natural i de ribera que afavoreixen la vida de més de 150 espècies d'ocells i aus migratòries, de rèptils, amfibis i de diferents comunitats importants de peixos com la carpa, les anguiles i la braga (Chondrostoma genei), i degut també al seu patrimoni arquitectònic i històric que encara conserva les seves arrels medievals.
El parc té diferents rutes, molt ben indicades, per fer excursions a peu i/o en bicicleta tot gaudint del seu entorn, ideals per anar-hi amb la mainada i fer bones sessions de coneixement del medi natural i social in situ.


El castell de Castellet i l'església de Sant Pere 


El Castell s'alça al bell mig del poble de Castellet i la Gornal (Alt Penedès), des d'on podem adelitar-nos de les meravelloses vistes que ens ofereix del pantà per una banda, dels camps de conreu per l'altra i del conjunt del parc, tot beneficiant-nos de la plaent passejada pels petits carrerons del poblet i del caminet esglaonat que ens condueix fins l'embassament.
"Es troba en un punt estratègic de la riba esquerra del riu Foix, des d'on es domina el pas a les terres de l'Alt i Baix Penedès. L'edifici és esmentat per primer cop l'any 977 com a castell de St Esteve, però recents excavacions arqueològiques han fet palès l'origen ibèric de la fortalesa. Fou propietat del comte de Barcelona, primer de Sunyer i després de Borrell II i, posteriorment, passà a mans de diferents nissagues feudatàries. Amb el pas del temps i l'allunyament de la frontera musulmana va anar perdent la funció defensiva i fou convertit en residència palatina. Després de passar a mans privades, fou parcialment recuperat l'any 1928. L'any 1998 Abertis el va posar en valor i el va dedicar a un nou ús que garanteix la seva pervivència."


 














Els carrerons del poble










Les vistes des de Castellet





El pantà i la resclosa
El pantà ocupa una superfície d'unes 66 hectàrees aproximadament i recull les aigües del riu Foix i de diverses rieres, la de Pontons i la de Marmellar entre elles. A finals del segle XIX es va plantejar la seva construcció i el 1928 va ser inaugurat però els regadius amb l'aigua de l'embassament no es van poder iniciar fins l'any 1937.
La resclosa està situada en el municipi de Castellet i la Gornal, molt a prop del límit amb la comarca del Garraf i es ideal per passejar-hi i fer entendre clarament els infants la diferència entre un pantà i un llac natural.











Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Un remei natural i meravellós per guarir els refredats, la tos i el mal de coll: El xarop de ceba

Els fruiters de casa: La noguera

Joc de pistes: un recurs didàctic i interdisciplinari!