divendres, 4 d’octubre de 2013

Receptes de tardor: Codonyat!


Els codonys ja comencen a estar madurs!
És hora de preparar codonyat!
A casa, normalment el preparàvem seguint aquesta recepta:


Enguany però, l'hem variat una mica i trobo que encara ha quedat més bo!

Canvis:
  • En comptes d'escaldar els codonys, els hem fet bullir una hora en aigua i sal, a foc lent.
  • No hi hem afegit el suc de llimona
  • Els hem aixafat amb la mà de morter en comptes de triturar-los amb la batedora
El codony és una fruita molt nutritiva que té propietats digestives i astringents, doncs és rica en fibres solubles (pectina i mucílags) que milloren el trànsit intestinal i rica en tanins que la converteixen en un bon remei pel tractament de les diarrees per les seves propietats astringents. També conté àcids orgànics, en concret àcid màlic, amb propietats desinfectants que afavoreixen l'eliminació de l'àcid úric.
No és una fruita gaire rica en sucres però donat que es consumeix cuita amb sucre (codonyat) és altament energètica. Tampoc és gaire rica en vitamines però si que ho és en minerals doncs conté potassi, calci i magnesi.


Bon profit!

dimarts, 1 d’octubre de 2013

Una cortina de CDs reciclats!


Aquesta és una activitat plàstica força senzilla, útil i vistosa que ens permet treballar la psicomotricitat fina i la destresa, tot desenvolupant la creativitat i la consciència de les 3R perquè ens fa a reduir, reciclar i reutilitzar. A més, fomenta les actituds i els valors doncs ho fan sabent el per què, ho gaudeixen, aprenen i en valoren els resultats perquè són fruit del seu esforç i la seva imaginació creativa.

Necessitem:
  • CDs malmesos (la quantitat varia en funció de l'amplada i la llargada de la cortina)
  • Trepant i broca fina
  • Pintures de vidre
  • Cloisonné (per definir els contorns)
  • Pintures acríliques
  • Fil de pescar
  • Una canya o una barra fina
Procediment:
El primer que cal fer és marcar el diàmetre en cada CD per a poder-los fer un forat, en cada extrem del mateix, amb el trepant.El següent que hem de fer és pintar les cares superiors dels CDs amb les pintures acríliques


Quan les cares superiors estiguin ben seques, començarem a decorar les cares posteriors, amb calma i sense presses, amb les pintures de vidre i el cloisonné. Amb cada CD, primer cal pensar que volem fer, tot imaginant el dibuix que volem crear i la possible combinació de colors; quan ho tenim, més o menys, clar dibuixem els contorns amb el cloisonné per delimitar els espais que ocuparan els diferents colors. Nosaltres hem utilitzat cloisonné negre i cloisonné daurat.


Esperem que s'assequi una mica el cloisonné i ja podem començar a donar-li color amb les pintures de vidre, tot creant el dibuix que hem pensat fer.


Cada dia n'hem fet un parell o tres i, de mica en mica, els hem anat acabant tots!


Quan tots els CDs ja estiguin pintats i ben secs, cal tallar un tros de fil de pescar per a cada un d'ells.


En cada CD hi posarem, en un dels seus dos forats, un tros de fil ben nuat d'un dels seus extrems per a poder-lo unir als altres CDs, nuant l'altre extrem del fil en el segon forat de cada CD.


Quan ja tenim les diferents tires de CDs "cosides", les nuem en la canya o en la barra fina i ja tindrem la cortina enllestida!


Ara només ens caldrà penjar-la en el lloc que haguem decidit perquè faci bonic!Us animeu?

Amb les pintures de vidre també podeu fer quadres ben curiosos per penjar en les finestres, vasos per posar-hi espelmes i altres genialitats que us vinguin al cap! ;)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...