Quan se n'aprèn, tot assaborint una mousse de xocolata!

Motivar els fills/es a cuinar també és sorprendre'ls amb unes postres que no s'esperen i que, de ben segur, voldran repetir i elaborar per a saber com es fan!
Les postres a més de motivar-l@s a cuinar també els/les motiva a aprendre i a adquirir coneixements sobre nutrició i sobre història si atenem a l'origen i a les propietats nutritives dels seus ingredients, tot fent-los prendre consciència de la importància que té l'alimentació en la salut del cos.
- He preparat unes postres que penso que us agradaran molt!
- Què és? Uala!!! Que bé! Mousse de xocolata!!!!!
Aprofitant la sorpresa i l'alegria, pregunto:
- Voleu conèixer la llegenda de la xocolata?
- Siiiii!!!!
-Doncs pareu bé les orelles que començo! 
Quetzalcóatl i Tezcatlipoca
Explica una llegenda dels indis asteques que vivien a Centreamèrica que el déu bondadós Quetzalcóatl, representat com una serp emplomada, va baixar a la Terra a través d'un raig de llum i va adoptar forma humana per a viure amb el poble dels tolteques per tal d'ensenyar-los les arts de l'agricultura, de la medecina, de l'astronomia, de l'artesania,..., tot convertint-los en un poble savi, bondadós i humà.
Al cap d'un temps i degut a que en Quetzalcóatl estimava molt el seu poble, aquest va decidir entregar-los secretament una planta molt poderosa i beneficiosa de la que se n'obtenia una beguda que només la podien beure els déus. Aquesta planta tan meravellosa era el cacau, la va plantar en les terres dels tolteques i va ensenyar les dones a elaborar el xocolata a partir de les seves llavors. 
Els déus, quan se'n van assabentar, van decidir prendre venjança i van enviar el déu Tezcatlipoca, el mag negre, perquè humiliés i desterrés en Quetzalcóatl per haver gosat compartir la planta del cacau i el seu secret amb els humans. En Tezcatlipoca doncs, va preparar un beuratge i, mitjançant enganys, li va fer prendre per tal d'embriagar-lo i ridiculitzar-lo davant del seu poble, cosa que va aconseguir. Aleshores, en Quetzalcóatl, avergonyit i sentint-se indigne, va fugir vers la mar tot escampant llavors de la planta del cacau per tota la costa i prometent que algun dia tornaria.
Diu també la llegenda, que quan els conqueridors espanyols van arribar a Amèrica, els indis van confondre Hernán Cortés amb Quetzalcóatl i el van rebre amb honors, tot oferint-li un gran vas d'or ple de cacau líquid.

Ja s'han acabat la mousse i la llegenda, força resumida, ha arribat a la fi. Continuem xerrant sobre la xocolata perquè la llegenda els motiva a preguntar per tal de saber, conèixer i entendre més. Parlem de les propietats nutritives de la xocolata, dels diferents tipus que n'hi ha i de per què el xocolata blanc és blanc si el cacau és gairebé negre! Finalment, els recordo que el xocolata és molt bo i nutritiu però no se n'ha d'abusar perquè ens podria fer mal i de panxa, sobretot! ;)


Propietats nutritives de la xocolata
La xocolata té moltes propietats nutritives i curatives, per això, tant els asteques com els maies la utilitzaven amb finalitats terapèutiques pels seus efectes estimulants i, alhora, calmants. Es coneix que els guerrers prenien cacau líquid, barrejat amb altres espècies per a tenir força energia i que la mantega de cacau s'utilitzava com a ungüent per a curar ferides.
La base per a l'elaboració de la xocolata és la llavor de l'arbre Theobroma cacau (Theobroma del grec: beguda dels déus i Cacau del nom asteca cacahuatl: llavor d'origen diví). És un arbre originari d'Amèrica central que necessita humitat i calor per això, actualment, es cultiva en les zones tropicals humides d'Amèrica, Àfrica i el sud-est asiàtic.


La xocolata és molt rica en minerals, sobretot en ferro, magnesi, potassi, fòsfor i calci; també és rica en àcid fòlic o vitamina B9, en niacina o vitamina B3, en vitamina E, en fibra, en antioxidants naturals i en flavonoides que ajuden a combatre malalties cardiovasculars i a protegir el sistema immunològic. També conté tiamina i riboflavina, cafeïna, teobromina, tanins i molts àcids grassos essencials. Substàncies que estimulen el sistema nerviós central, actuen com a diürètics i regulen l'estat anímic, tot afavorint la circulació, la tensió arterial i el funcionament del cor. 
És un aliment molt energètic i estimulant degut al magnesi i a la niacina o vitamina B3 que participa en un gran nombre de processos metabòlics per a produir energia en l'organisme però també té propietats antidepressives i tranquil·litzants perquè el seu consum indueix a la producció de substàncies anomenades mediadors com la serotonina i l'endorfina que produeixen una sensació de calma, tranquil·litat, felicitat i benestar; la dopamina que activa la memòria i la creativitat i la noradrenalina que augmenta l'alerta i l'atenció. 


Tipus de xocolates
Hi ha moltes varietats de xocolata però les més comuns són:
  • la xocolata negra que s'obté a partir de la barreja de la pasta de cacau (70% mínim), mantega de cacau i sucre. El seu gust és amargant però és el més indicat en una dieta sana i saludable.
  • la xocolata amb llet, més dolça i de consum més popular, que s'elabora afegint llet a la pasta de cacau, que es troba en una proporció del 40% o menys, i barrejant-la amb mantega de cacau i sucre.
  • la xocolata de cobertura que pot ser negre, amb llet o blanca. Aquesta és el resultat de la barreja de la pasta de cacau i sucre sense o amb molt poca mantega de cacau. És la més utilitzada pels xocolaters i pels pastissers perquè és més fàcil de manipular. 
  • la xocolata blanca que s'elabora amb mantega de cacau (mínim 20%), llet i sucre sense pasta de cacau. És una xocolata molt dolça i energètica.  
  • la xocolata a la tassa que és xocolata en pols amb fècula o farina. Aquesta s'ha de coure barrejada amb llet per obtenir la "xocolata desfeta". 
Una recepta: Mousse de xocolata!
INGREDIENTS
  • 200g de xocolata de cobertura
  • 75g de mantega
  • 80g de sucre
  • 5 ous
  • 200 ml de nata per muntar (opcional per si es vol aconseguir un gust més suau)
ELABORACIÓ
En un pot, desfem la mantega a foc lent i hi posem la xocolata tallada en trossos, tot remenant fins que quedi desfeta. L'aboquem en un bol gran hi hi afegim, d'un en un, els cinc rovells d'ou remenant cada vegada que en posem un; hi aboquem el sucre i tornem a remenar per mesclar-ho tot ben mesclat fins que ens quedi una crema densa i espesa. Deixem que es refredi i mentrestant batem les clares a punt de neu.


Amb compte, aboquem la merenga en la crema de xocolata, que ja estarà freda, i ho remenem suaument i amb delicadesa fins que quedi una nova crema espumosa i suau que repartirem en recipients individuals i els deixarem, un mínim de dues hores, a la nevera.
Si volem que quedi amb un gust més suau, de xocolata amb llet per entendre'ns, caldrà afegir la nata muntada abans que la merenga, també amb compte i remenant a poc a poc, fins que quedi ben mesclat per poder abocar-hi la merenga seguidament.
Ara, la mousse ja està a punt per a ser consumida i assaborida doncs té un gust deliciós i una textura molt suau!


Bon profit!!!!


Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Un remei natural i meravellós per guarir els refredats, la tos i el mal de coll: El xarop de ceba

Els fruiters de casa: La noguera

Joc de pistes: un recurs didàctic i interdisciplinari!