dijous, 31 de maig de 2012

Dies de sol, gaudi i calma!

S'acaba el mes de maig i, cada dia, fa més sol i calor! S'apropa l'estiu però la primavera no ens deixa de sorprendre obrint noves flors plenes d'aroma i color, diàriament! 


Juguem molt, llegim contes i poemes i també n'escrivim, treballem amb l'ordinador, ballem i cantem, fem esport, xerrem, cuidem l'hort i els animals de casa, fem manualitats i artesanies, calculem i ampliem coneixements, observem la natura i la vida tractant d'aprendre el que ens ensenya, fem sortides, prenem el sol, ens banyem a la piscina,... i no podem acabar la llista doncs no parem en tot el dia perquè aquesta època de l'any ens fascina!!!!

 
 
 
 
 
 

MAIG
Per la fira de Sant Ponç
comprem mel i confitures
i herbes collides al bosc
que curen moltes malures

El maig és un mes molt dolç,
tots els camps treuen florida
i esclata per tot el món
un desig de nova vida

Vinga, correm a jugar
tots plegats i amb alegria,
la mare no ens renyarà
perquè s'ha allargat el dia

I els deures prou que els farem
havent sopat de seguida
i després reposarem
amb una bona dormida

El maig és molt generós
i ens incita a fer viatges
perquè encén amb mil colors,
tendrament, tots els paisatges

I encara que plogui un xic
tot s'eixuga amb poca estona,
després hi ha un cel tan bonic
que mirar-lo ens emociona

Per la fira de Sant Ponç
comprarem llaminadures
i herbes collides al bosc
per curar-nos les malures
Miquel Martí i Pol


Adéu Maig formós!

dimecres, 30 de maig de 2012

Estris útils fets amb elements naturals!


Us heu posat alguna vegada un llapis per recollir-vos els cabells? Jo a classe i, sobretot en aquesta època, ho feia cada dia quan tornàvem del pati per a suportar millor la xafogor! ;)


Amb fustes nobles com la del roure, la del boix o la del llimoner, per exemple, es poden fer moltíssimes coses perquè van molt bé per a treballar-les i són molt duradores.
Fer, amb les petites branques, pals per recollir els cabells és molt senzill i també creatiu! És una feina pacient, que desenvolupa la psicomotricitat fina i que ens permet crear un element útil que podem, posteriorment, regalar si volem tenir un detall amb algú que tingui els cabells llargs, és clar! 
Per fer el pal, només necessitem branquetes adients que podem trobar passejant pel bosc, la muntanya o qualsevol espai natural; una llima i paper de vidre.
Per decorar-lo i fer-lo únic i personal, necessitem un pirogravador, una dremel o bé pintures depenent del que volem fer!

 
 

En les següents fotografies podeu apreciar una manera de col·locar-lo!

 
 
 
 Do you like it?


dilluns, 28 de maig de 2012

Descobrir la natura des del silenci!

Estar en silenci per escoltar els sons de la natura és un aprenentatge que considero molt important i bàsic per a conèixer-la amb més profunditat i poder així valorar més tot el que ens ofereix, tot entenent que és vital i necessària, en tots els sentits, per a poder viure!
Ens agrada molt i sobretot en aquesta època, estirar-nos en la fusta de la piscina per experimentar, amb els ulls tancats i, també, amb els ulls oberts com es desperten els sentits a l'estimular les capacitats sensorials, atenent a les sensacions que sentim en el cos a través de la oïda, l'olfacte, la vista, el tacte i el silenci!
Amb els ulls oberts, observem el cel, el moviment de les fulles de les capçades dels arbres, els contrasts de colors i les seves diferents tonalitats (verds, blaus, marrons,...), el volar dels ocells i els coloms del veí!
Quan els tanquem, escoltem els diferents sons que podem percebre en l'entorn, tot sentint els diferents aromes de la terra i les plantes, que el ventet ens fa arribar! Parem atenció al brunzit dels insectes; als preciosos cants dels diferents ocells, tot tractant de distingir-los; a la "xerrameca" de les gallines interrompuda, de tant en tant, pel cant del gall; als lladrucs, llunyans i propers, de la població canina comunicant-se des de les seves cases i a la seva manera, per tot el veïnat; al joc i al miolar dels gats; al joc i comunicació amorosa dels coloms, flirtejant en les branques o en el cablejat del carrer; a les veus, riures i/o crits dels veïns relacionant-se o bé banyant-se en les seves piscines;...
Molts són els sons que podem escoltar i gaudir quan estem en silenci!
Escoltar la vida que ens envolta, ens permet entendre-la més i comprendre les diferents conductes, actituds i necessitats dels animals i animalons, sobretot!
També em permet fer-me entendre més quan els explico els cicles vitals i la importància de recuperar i mantenir l'equilibri natural.
Quan fem silenci, respirem profundament i abdominal, tot sentint i gaudint la relaxació del cos i la ment, mentre el sol ens acarona, aportant-nos salut i benestar!


En altres ocasions, també fem silenci per fer l'observació directa d'algun animal, sense interrompre'l, per poder-lo contemplar més llarga estona i aprendre del que ens ensenya! 
A casa hi tenim un esquirol vivint des de l'estiu passat i sempre que menja, saben en quin pi està perquè cauen les esclòfies de les pinyes, encara que no sempre el podem veure o distingir entre les fulles i les branques dels pins gegantins del nostre jardí!
No fa gaire, ens va donar un ensurt perquè va saltar d'un pi a un altre però, amb tan mala sort, que no hi va arribar i va caure! Gràcies a la seva agilitat i al seu instint de supervivència però, va estendre tot el cos com si d'una manta es tractés, per a poder planejar i caure amb més suavitat, amb la qual cosa, malgrat la gran altura, va caure en l'hort sense prendre mal! Es va netejar la carona ràpid, va mirar a totes bandes i costats i va desaparèixer fent grans salts, en un tres i no res, en sentir que la Melosa, una de les nostres gosses, s'apropava.
Aquest divendres, també el vam poder estar observant força estona des del porxo perquè va baixar dels pins per beure aigua i còrrer pels voltants de la piscina. Va ser una experiència molt bonica, enriquidora i satisfactòria!!!!
Fent molt silenci per no espantar-lo, vam poder observar els seus saltirons i els seus ràpids moviments mentre es passejava pel jardí. Va ser preciós poder-lo veure, tan eixerit i al seu aire!
Quan va marxar, grimpant vers les capçades dels pins, l'Henoch i el Pau van anar a cercar pinyes rosegades per veure quantes se n'havia menjat aquest petit i divertit rosegador de cua formosa i llarga. En van trobar moltes i van estar jugant amb elles, fent càlculs i dibuixos en el terra, una bona estona passant-s'ho d'allò més bé mentre recordaven, amb il·lusió i emoció, tot l'espectacle que havíem presenciat!
Estem molt contents de tenir aquest inquilí a casa, doncs l'esquirol és un animal molt tendre i entranyable que fa goig de veure i, a més, la seva presència converteix l'espai on habitem en un escenari de conte, tot fent-nos sentir part del mateix!  

 
 
 
 

Les fotografies les vam fer des d'una distància considerable i per això no són prou nítides. We're sorry!!!! En la 1a i la 4a, hem encerclat l'esquirol perquè es pugui distingir millor doncs, gairebé, no s'aprecia!

"Cuando una persona experimenta una sensación de unidad con el mundo, sus impulsos le llevan a desarrollar relaciones armoniosas con el resto de los seres humanos. Al contemplar a la naturaleza en silencio descubrimos en nuestro interior impulsos de unificación con todo cuanto vemos: plantas, animales, piedras, tierra, cielo.
Los indios americanos sabían que en silencio los hombres pueden percibir que todas las cosas son expresión de una sola vida y que los humanos somos hijos de esa vida, arriba, abajo, dentro y fuera. Al intensificar esta comunión con la naturaleza descubrimos que el tema de nuestro estudio no es la naturaleza en realidad, sino la vida y la sustancia de nuestro propio yo.
De belleza infinita está hecha la naturaleza, aunque para afirmar tal cosa sólo podemos tomar como punto de referencia uno de sus miles de millones de planetas. Su esplendor se extiende por el espacio interminable y se manifiesta en mundos imposibles de enumerar. Sin embargo, para nosotros, su mayor regalo sigue siendo su benevolencia y su inclinación a enseñarnos más cosas sobre nosotros mismos. Cuando alcanzamos a vernos y comprendernos; cuando llegamos a entender el mundo que nos rodea, los seres humanos podemos apreciar que constituimos el pináculo de los logros de la naturaleza, ya que es a través del ser humano como la naturaleza es capaz de verse y apreciarse del modo más cabal y completo"
Vivir la naturaleza con los Niños Joseph Bharat Cornell

diumenge, 27 de maig de 2012

A on anirem a parar amb tanta locura i destrucció?

Avui volia fer una entrada per a parlar de l'esquirol que viu en els pins de casa però l'haurem de deixar per un altre dia donat que aquest matí, com passa i ha passat més diumenges en aquesta urbanització que vivim, el Sr. Arroyo estava tallant il·legalment un altre pi sa!
Però com pot ser que aquest senyor pugui inflar-se les butxaques tallant pins cada diumenge i, a més, sense permisos legals?
Doncs perquè l'ajuntament de Rubí se'n renta les mans! Senzillament és així!
Avui mateix, com ja m'ha passat altres vegades, quan he trucat a la policia local per comunicar el que passava, l'agent que m'ha "atès" no m'ha fet gens de cas i, a més, ha derivat la conversa perquè jo m'he dirigit en català i, sembla ser que ara, hem de parlar en "espanyol", ni tan sols castellà, perquè si no no ens entenen ni atenen com m'ha passat aquest matí a mi. Veient que no només no m'han fet cas sinó que, a mes, m'han alçat la veu per parlar en català (sé que no ho fan tots els policies però el que no entenc és que alguns/es s'ho permetin, tot maltractant la ciutadania per comptes de protegir-la), he trucat al 012 perquè forestals i altres serveis estan tancats per ser diumenge. La persona que m'ha atès, mentre el Sr Arroyo i la veïna que li pagava el servei (que moments abans se'ns havia encarat per fer les fotografies) continuaven matant el pi, ha estat molt amable i comprensiva però no podia fer res, com nosaltres, per evitar la tala il·legal del pi, que ja no hi és!!!!
Què està passant des de fa uns quants anys a Catalunya?
Ens maten la natura per fer polígons industrials i barris dormitoris amb un bar a cada cantonada on les biblioteques, sembla ser, no existeixen o no saben el què són!!!!; ens destrueixen les costes omplint-les d'apartaments i gent que no usa les papereres i s'encaren si se'ls diu res; ens pressionen per imposar el "espanyol", no el castellà, a les escoles reduint les hores de català; ens fan callar, amb xuleria i amenaces, quan ens queixem i, en el meu cas, a més a més, m'estan tractant de boja i del que volen perquè educo els meus fills a casa i respecto la natura!!!!
A on anirem a parar amb tanta locura i destrucció que estem patint les persones que respectem la vida i el nostre entorn?
És agradable viure en aquestes circumstàncies i condicions?
És normal que estigui passant tot això?

Us deixo les fotografies per les que aquest matí, una vegada més, se m'ha tornat a insultar i amenaçar per haver-les fet! Espero que les fotos, malgrat els insults i crits que he rebut per fer-les, serveixin, al menys, perquè quedi constància de les barbaritats que s'estan cometent i permetent des de l'ajuntament de Rubí (i em consta que no és l'únic que fa la vista gorda a tota la corrupció que hi ha) encara que aquest formós pi tampoc s'hagi pogut salvar! ;(

 
 
 
 
 
 


Descansa, al menys, en Pau, Pi Formós!!!!Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...