dissabte, 17 de març de 2012

Qui no ha tastat la quinoa?

La quinoa o quinua reial (Chenopodium quinoa) és una llavor originària dels Andes que va ser conreada pels inques durant milers d'anys fins l'arribada dels conqueridors que en van substituir el seu cultiu pel de blat de moro i patates. Avui en dia però es torna a cultivar en diferents països pel seu alt valor nutritiu doncs és rica en minerals (calci, magnesi, ferro i fòsfor), vitamines (C, E, B1, B2 i niacina), hidrats de carboni i proteïnes que contenen tots els aminoàcids essencials. També és rica en fibra i té un baix contingut en gluten. Tot plegat fa que la quinoa sigui un aliment molt complert i de fàcil digestió.
Malgrat sembli un cereal, no ho és donat que la quinoa és una planta de la família de les quenopodiàcies, com la remolatxa o els espinacs i les bledes, i les fulles de la planta també es poden consumir com a verdura fresca.
Està considerada una planta medicinal per la seva elevada aportació en nutrients, que incideixen molt beneficiosament en el sistema immunològic. També ajuda a prevenir els refredats i les infeccions de les vies urinàries, entre d'altres.
A casa la consumim normalment, bullida directament en brou o bé torrada, prèviament, en una paella (sense oli) abans de bullir-la en aigua; cuinada d'aquesta darrera manera, té un gust semblant al de les nous i en les amanides hi queda molt bona!
Amanida de quinoa cruixent
Ingredients: 1 tassa de quinoa, 2 pastanagues ratllades,
7 raves, petis i tendres, tallats ben finets,
1 cogombre tallat en quadrats petits,
50g de blat de moro,
un grapadet de pipes de gira-sol torrades,
1 cullerada mitjana de sèsam i
una altra de llavors de badabadoc o rosella,
julivert trinxadet.
Preparació: Esbaldim la quinoa amb aigua freda i l'escorrem.
La torrem en una paella sense oli fins que els grans s'assequin.
Bullim la quinoa i el blat de moro amb una mica de sal,
durant 15' i a foc lent; l'escorrem i la deixem refredar.
Un cop freda, hi afegim els altres ingredients.
Amanit: 1 cullerada sopera d'oli d'oliva,
1 cullerada de vinagre de poma,
1 cullerada d'aigua i
1 culleradeta de mostassa
tot ben remenat i presentat
per separat per a que en tingueu un
Bon profit! 

Per acabar i acomiadar-me us deixo aquest, breu però interessant, reportatge sobre la quinoa que he trobat remenant per YouTube, tot desitjant-vos que gaudiu d'un bon cap de setmana que nosaltres també ho farem!!!! ;)



dilluns, 12 de març de 2012

Grans mestres: Antonio Machado

"POÉTICA: En este año de su Antología (1931) pienso, como en los años del modernismo literario (los de mi juventud), que la poesía es la palabra esencial en el tiempo. La poesía moderna, que, a mi entender, arranca, en parte al menos, de Edgardo Poe, viene siendo hasta nuestros días la historia del gran problema que al poeta plantean estos dos imperativos, en cierto modo contradictorios: esencialidad y temporalidad.
El pensamiento lógico, que se adueña las ideas y capta lo esencial, es una actividad destemporalizadora. Pensar lógicamente es abolir el tiempo, suponer que no existe, crear un movimiento ajeno al cambio, discurrir entre razones inmutables. El principio de identidad -nada hay que no sea igual a si mismo- nos permite anclar en el río de Heráclito, de ningún modo aprisionar su honda fugitiva. Pero al poeta no le es dado pensar fuera del tiempo, porque piensa su propia vida que no es, fuera del tiempo, absolutamente nada.
Me siento, pues, algo en desacuerdo con los poetas del día. Ellos propenden a una destemporalización de la lírica, no sólo por el desuso de los artificios del ritmo, sino, sobretodo, por el empleo de las imágenes en función más conceptual que emotiva. Muy de acuerdo, en cambio, con los poetas futuros de mi Antología, quedaré a la estampa, cultivadores de una lírica, otra vez inmergida en las mesmas vivas aguas de la vida, dicho sea con frase de la pobre Teresa de Jesús*. Ellos devolverán su honor a los románticos, sin serlo ellos mismos; a los poetas del siglo lírico que acentuó con un adverbio temporal su mejor poema, al par que ponía en el tiempo, con el principio de Carnot, la ley más general de la naturaleza.
Entre tanto se habla de un nuevo clasicismo y hasta de una poesía de intelecto. El intelecto no ha cantado jamás, no es su misión. Sirve, no obstante, a la poesía, señalándole el imperativo de su esencialidad. Porque tampoco hay poesía sin ideas, sin visiones de lo esencial. Pero las ideas del poeta no son categorías formales, cápsulas lógicas, sino directas intuiciones del ser que devienen, de su propio existir; son, pues, temporales, nunca elementos ácronos, puramente lógicos. El poeta profesa, más o menos conscientemente, una metafísica existencialista, en la cual el tiempo alcanza un valor absoluto. Inquietud, angustia, temores, resignación, esperanza, impaciencia que el poeta canta, son signos del tiempo, y al par, revelaciones del ser en la conciencia humana"
* La llamo pobre, porque recuerdo a alguno de sus comentaristas


DE SOLEDADES, GALERÍAS Y OTROS POEMAS

VII
El limonero lánguido suspende
una pálida rama polvorienta,
sobre el encanto de la fuente limpia,
y allá en el fondo sueñan
los frutos de oro...
Es una tarde clara,
casi de primavera,
tibia tarde marzo,
que el hálito de abril cercano lleva;
y estoy solo, en el patio silencioso,
buscando una ilusión cándida y vieja:
algunas sombras sobre el blanco muro,
algún recuerdo, en el pretil de piedra
de la fuente dormido, o, en el aire,
algún vagar de túnica ligera.
En el ambiente de la tarde flota
ese aroma de ausencia,
que dice al alma luminosa: nunca,
y al corazón: espera.
Ese aroma que evoca los fantasmas
de las fragancias vírgenes y muertas.
Sí, te recuerdo, tarde alegre y clara,
casi de primavera,
tarde sin flores,
cuando me traías
el buen perfume de la hierbabuena,
y de la buena albahaca,
que tenía mi madre en sus macetas.
Que tu me viste hundir mis manos puras
en el agua serena,
para alcanzar los frutos encantados
que hoy en el fondo de la fuente sueñan...
Sí, te conozco, tarde alegre y clara,
casi de primavera
Antonio Machado


II
Antonio Machado
Canta: Joan Manuel Serrat
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