dissabte, 25 de febrer de 2012

Grans mestres: Miguel de Unamuno

"POÉTICA: Los supuestos revolucionarios estéticos y literarios no están mal, en lo programático, mientras hacen programas. Pero al ir a realizarlos no cumplen sus propios propósitos y promesas. Sin que empezca para que se adjudiquen los precursores que se les antoje. En estas procedencias, además, casi siempre exclusivamente cerebrales, suele haber mucha más retórica que poética. Sabido es que la retórica sirve para vestir y revestir, acaso para disfrazar el pensamiento y el sentimiento, cuando los hay, y que la poética sirve para desnudarlo. Un poeta es el que desnuda con lenguaje rítmico su alma. El ritmo, además, le sirve, como el bieldo de aventar en la era, para apurar su pensamiento, separando a la brisa del cielo soleado, el grano de la paja.
El mundo espiritual de la poesía es el mundo de la pura heterodoxia o, mejor, de la pura herejía. Todo verdadero poeta es un hereje, y el hereje es el que se atiene a postceptos y no a preceptos, a resultados y no a premisas, a creaciones, o sea poemas, y no a decretos, o sea dogmas. Porque el poema es cosa de postcepto, y el dogma, cosa de precepto."

Matemàtica aplicada a la poesia

(a+b)2 = a2 + 2ab + b2
Se casaron a y b, y sus dos cuartos
ya cuadrados al ir a juntar
traspasados en fecha amorosa,
norte a sur, por común diagonal,
construyeron la casa y se hallaron
con dos amplias alcobas de más.
Dos mellizos, a-b, sus dos hijos
le llenaron el hueco al hogar
y quedóse cuadrada la casa
por la regla de multiplicar
Miguel de Unamuno. 18 de junio, 1928

divendres, 24 de febrer de 2012

Aprenem anglès i francès: Els animals!

Aquests dies estem introduint vocabulari d'animals en francès i anglès. De moment, les llengües estrangeres, gairebé només, les treballo a nivell oral perquè el més important és que es vagin familiaritzant amb ambdues, tot interioritzant el vocabulari de forma natural mentre van assimilant la fonètica i la pronúncia de cada idioma, alhora que treballen la comprensió oral. 
El que més fem doncs, són activitats auditives i visuals, encara que també utilitzem jocs i recursos TIC amb els que també treballen la llengua escrita. A YouTube hi trobem moltes cançons i contes que els atrauen molt. Els contes els comprenen molt bé perquè les imatges els ajuden molt i les cançons se les aprenen molt ràpid perquè els agrada molt cantar i, sobretot, fer-ho en francès i anglès. Les cançons són fàcils de memoritzar perquè la melodia ajuda a recordar la lletra i el vocabulari es va interioritzant de manera natural; també ens van molt bé per aprendre a pronunciar correctament les paraules car les escoltem i cantem alhora. 
En els seus respectius blocs, hi tenen una pàgina on hi pengem les cançons que aprenem i en una altra els contes que visualitzem de manera que l'Henoch i el Pau hi tinguin fàcil accés per trobar-les ràpid quan els ve de gust escoltar-les i cantar o visualitzar algun conte.
Normalment els parlo en català, però també tinc el costum de dir-los coses en anglès o en francès, segons em surt, quan em dirigeixo a ells, tot fent gestos i mímica quan no comprenen quelcom, com si d'un joc es tractés!
Sobre els animals hem trobat moltes cançons en anglès però en francès no tantes. De moment però, hem seleccionat aquestes quatre cançons, dos vídeos de vocabulari i dues històries per anar reforçant i ampliant el vocabulari sobre els animals. 

Cançons en anglès 
vocabulari
i conte

Cançons en francès
vocabulari
i història

Entreteniment i aprenentatge assegurats!!!!

dijous, 23 de febrer de 2012

El gebre ha gelat les plantes!

Les darreres gelades han fet mal a moltes de les plantes que tenim, avui els hem tret totes les fulles que s'havien gelat i tornat fosques. Les plantes més fortes han resistit i estan fent brots nous però n'hi ha alguna que s'ha mort :(
De tota manera, aquesta poda general els farà bé, sobretot ara que ja queda poc perquè s'acabi l'hivern!
De tot mal en surt un gran bé, que diuen!!!!


I a vosaltres, us han fet gaire mal les gelades?

dimecres, 22 de febrer de 2012

Avui han cremat en Carnestoltes!

El seguici de vidus, vídues i altres ànimes compungides per la pèrdua del Rei Carnestoltes ha precedit, en solemne desfilada fúnebre, la cremada de sa Majestat, que ha tingut lloc al mig de la plaça del poble! 
La Vella Quaresma, enguany també l'ha vençut!

 
 
 
 


Enguany, el Carnaval ja s'ha acabat
esperem que, com nosaltres,
Molt bé ho hagis passat!

Les fotografies de la crema  de sa Majestat, les ha fet el Pau

Seguint aquest enllaç trobaràs activitats, contes, informació, cançons,... sobre el Carnaval! 


La Vella Quaresma ja és a casa!

Avui hem fet la Vella Quaresma i després el Pau i l'Henoch han explicat com l'hem fet, en els seus blocs! 


Els dos han treballat molt i variat i, a més, ho han fet molt contents i engrescats!!!!

dimarts, 21 de febrer de 2012

I quina bona sorpresa que hem tingut avui!!!!


Avui dilluns, volíem fer una entrada sobre La Mola perquè aquest matí hi hem estat tot fent fotos, cercant llenya i investigant per fer-la però, quan hem arribat a casa, hi havia una sorpresa tan, tan, tan bonica i especial que ens ha capgirat tots els plans! :)
Quina alegria més gran!!!! 
Doncs era el paquet del regal del sorteig que la Marina de pell a pell havia fet aquest Nadal!


Per això, avui no parlarem de la muntanya i us mostrarem el que hi havia a dins d'aquest paquet, tan ben embolicat, que ens ha arribat aquest matí i que tanta il·lusió ens ha fet!


Sabia greu desembolicar-lo de tant bonic i ben preparat que estava però també ens feia molta il·lusió saber que hi havia a dins!!!! (jo ja ho sabia però dissimulava, je, je! doncs l'Henoch i el Pau estaven molt emocionats, és lògic, doncs això no ens passa cada dia) 
Així doncs, hem procurat que les tres elefantetes que venien per guarnir el paquet, no s'estripessin per a  poder-les guardar de record! 


I a dins hi havia,..., tot aixòooooooooo!


Una nota molt olorosa i preciosa, gràcies Marina muà!, dos llibres, un d'ells dedicat per la seva autora l'Olga Xirinacs, un detall inesperat que m'ha tocat el cor i un CD de cançons infantils que ens ha fet molta il·lusió i a mi m'ha encantat perquè conté gairebé totes les cançons que m'havia ensenyat la meva iaia Cecília quan jo era petita i que jo sempre he cantat amb els nens! 


El llibre de l'Olga Xirinacs els ha agradat molt, sobretot a l'Henoch que l'ha tingut molta estona després de fullejar-lo i descobrir que, en realitat, són dos llibres!!!! L'un pel davant i l'altre pel darrera! Que guay!!!!

 
 

Estem molt, molt contents perquè ha sigut molt bonic rebre aquest regal tan especial i perquè tot el que hi havia ens ha agradat molt! A més aprendrem més poesies i ballarem i cantarem les cançons però, ara, amb música de fons!!!!


diumenge, 19 de febrer de 2012

Per Carnaval, tot s'hi val!, que diuen!


La festa de Carnestoltes és una festa de tradició pagana, considerada la festa de la disbauxa, que, en certa manera, reivindicava el dret a la permissibilitat, tot oposant-se a la rectitud i la repressió imposada pel cristianisme durant l’edat mitjana! 

Està totalment lligada al Carnaval, de fet, en Carnestoltes és el Rei del Carnaval malgrat la celebració de la festa tingui diferents característiques en funció del lloc de celebració (Venècia, Brasil, Canàries,...) 

El Carnaval és una festa mòbil perquè pertany al culte lunar i és llarga perquè comença el Dijous Gras, amb l’arribada del Rei Carnestoltes, i acaba el Dimecres de Cendra que és quan comença la Quaresma perquè, simbòlicament, la Vella Quaresma ha vençut al Rei de la gresca i la disbauxa. 

Segons la tradició, el Dijous Gras, conegut també com a dijous llarder o dia de la truita, cal menjar coca de llardons, botifarra d’ou i truita, tot celebrant l’inici de la festa que comença amb la lectura del Pregó del Rei Carnestoltes que autoritza la gresca carnavalesca, els excessos i la disbauxa. En Carnestoltes, representat amb un ninot, regnarà fins que sigui cremat i substituït, en mandat, per la Vella Quaresma que imposarà el desdejuni fins l’arribada de la primavera. Mentre dura el seu regnat però, els carrers s’omplen de música i colors perquè la gent es disfressa per a participar en les rues fins dimarts que el Rei mor, iniciant el període de Quaresma que comença el Dimecres de Cendra, conegut també pel dia de l’enterrament de la sardina. 

La Vella Quaresma té set cames que simbolitzen les set setmanes de desdejuni que precedeixen a l’arribada de la primavera. És tradició, dibuixar i penjar la Vella Quaresma en una finestra, per anar-li tallant una cama cada setmana, com si d’un calendari és tractés. Aquest conte de la Núria Figueres, il·lustrat per Andrés Cañal, que he trobat a YouTube, és un bon recurs per a fer entendre als nens i nenes l’actitud de cada protagonista i el per què la gent es disfressa i fa gresca durant els dies que dura el Carnaval. També ajuda a fer-los entendre que simbolitza la Vella Quaresma i per què es feia desdejuni durant 40 dies, mentre li duren les 7 cames. 


Per acabar, us deixem aquestes tres cançons que també hem trobat, tot remenant per YouTube, que complementen la informació del conte per a treballar, amb la mainada, l’origen i el per què d’aquesta festa i tradició popular. Esperem que us agradin com a nosaltres i que en podeu treure profit! Que tingueu un bon fi de festes car la Vella Quaresma aviat arribarà 
i al Rei de la Gresca destronarà!


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...