Els cítrics! Uns fruits molt saludables!


Ara és època de taronges i mandarines i cal aprofitar-ho perquè els cítrics, en general, són molt nutritius i saludables, a més els seus sabors, entre l'àcid i el dolç, són molt agradables al paladar.

Sembla ser que la majoria dels cítrics són originaris de les regions tropicals i subtropicals d'Àsia i que la seva extensió arreu del món es deu a diferents fets històrics com les expedicions d'Alexandre el Magne, l'expansió dels àrabs, les Croades i les expedicions i viatges dels portuguesos i els espanyols.
Segons Fray Bartolomé de las Casas, Cristòfol Colon, en el seu segon viatge a Amèrica, va portar llavors de taronges, llimones i poncems que van ser sembrades en els primers assentaments dels colonitzadors. I que va ser en aquells viatges quan es van descobrir les propietats antiescorbútiques de la llimona. A mitjans del segle XVII els cítrics ja es cultivaven en tots els territoris colonitzats.
Les taronges dolces van ser introduïdes en la península ibèrica pels portuguesos, els quals arribaren a l'Índia i Xina per la ruta del cap de Bona Esperança, i les amargues pels àrabs portades des d'Àsia. Les mandarines no es van introduir a Europa fins el segle XIX quan van ser portades des de Xina.
Els cítrics són arbres que es van adaptar molt bé al clima mediterrani i, avui, en formen part de la seva vegetació característica. Són molt aromàtics, tant pel que fa a les fulles com a les flors i els fruits i és molt agradable tenir-los a prop per poder-los gaudir amb i en tots els sentits.


Hi ha moltes varietats de cítrics però les taronges, les llimones i les mandarines en són les més populars per ser les més consumides.
El taronger és molt productiu i el seu fruit, en totes les seves variants, és molt apreciat pel seu sabor dolç i refrescant i per la vitamina C que ens aporta. Les llimones, a diferència de les taronges, tenen més proporció d'àcids que de sucres, per la qual cosa el seu consum és més per usos culinaris i medicinals que no pas per menjar-les directament car el seu sabor àcid és massa fort. Les mandarines són més dolces que les taronges i es pelen més fàcilment.; proporcionalment contenen menys vitamina C que les taronges però més provitamina A que aquestes. També n'hi ha diferents varietats.
Les llimes contenen més sucre que les llimones però també són força àcides i les aranges, molt riques en vitamina A i C, tenen un gust més agre. 


Els cítrics tenen un gran valor nutritiu pel seu alt contingut en fibresminerals i aigua fisiològica però sobretot són una font rica en sucres (sacarosa, glucosa i fructosa) tolerats pels diabètics perquè no augmenten la glicèmia, en àcids (cítric, màlic i galacturònic) tant en les seves formes lliures com formant sals orgàniques i acidificants per l'organisme per la seva aportació de potassi en l'aliment i el poder diürètic d'aquests fruits i en vitamines (C i provitamina A o beta-carotè).
La vitamina C és necessària en el nostre organisme: per a poder absorbir alguns nutrients d'altres aliments com el ferro, l'àcid fòlic i alguns aminoàcids; per a afavorir la prevenció d'infeccions doncs ajuda a millorar la funció del nostre sistema immunològic, per això són molt recomanats els sucs d'aquestes fruites en el guariment dels refredats i grips, i per a proporcionar-nos protecció antioxidant que ens ajuda a evitar que el greix s'acumuli en els vasos sanguinis, tot afavorint-nos la salut cardiovascular.
La provitamina A o beta-carotè és un pigment natural de color taronja-roig que es troba en diversos vegetals i fruits i que l'organisme transforma en vitamina A. La vitamina A és important per la nostra salut perquè és necessària per al correcte desenvolupament del sistema nerviós car intervé en el creixement i el manteniment dels teixits musculars i per la seva acció antioxidant, com la vitamina C. També té un paper molt important en la visió i en la prevenció d'infeccions. El beta-carotè és liposoluble, és a dir, s'absorbeix millor si s'ingereix amb greixos per tant és recomanable afegir cítrics a les amanides perquè l'oli afavoreix i incrementa l'absorció d'aquesta vitamina tan important i necessària pel nostre organisme.

I, ara, parlant de cuina direm, perquè no ho podem negar, que els cítrics no hi poden faltar, sobretot, les llimones car hi tenen un paper molt important tant pel que fa a la condimentació d'altres aliments com per les seves propietats medicinals.
La llimona no només destaca pel seu alt valor nutritiu, com la resta de cítrics, sinó també pel seu valor medicinal doncs té moltes propietats curatives que la converteixen en un remei natural per guarir i prevenir tot tipus d'infeccions.
Així doncs, la llimonada alcalina ens ajudarà, tant als adults com als petits, a guarir-nos quan tinguem diarrees i/o vòmits perquè serveix per desinfectar i compensar les pèrdues d'aigua i sals minerals provocades per aquest tipus de malalties. Per preparar-la necessitem 1 litre d'aigua, prèviament bullida, on hi abocarem dues cullerades de sucre, el suc de dues llimones, una pessigadeta de sal i una altra de bicarbonat de sodi; ho remenarem bé i ho guardarem en la nevera per anar ingerint, a poc a poc.
Ara és època de refredats i grips i el consum de cítrics és molt recomanable però quan la malaltia comporta malestar i febre la llimona no hi pot faltar. El suc de llimona barrejat amb mel és un xarop molt adient pels més petits i el xarop de ceba, que també es prepara amb suc de llimona, va molt bé pels més grans. Prendre suc de llimona barrejat amb aigua calenta i mel també calma molt el malestar i ajuda a disminuir el mal de cap i el mal de coll.
Arriba Nadal i es cometen excessos que provoquen malestars digestius, un bon remei per alleugerir les digestions pesades són les pells de llimones confitades que, a més, de tenir bons efectes digestius són una delicatessen per després dels àpats.

Els cítrics són fruits que es poden consumir directament o preparats ja sigui en sucs, en melmelades, confitures o confitades. Tenint en compte que ara és època de taronges i mandarines, va molt bé preparar melmelades i confitades per a poder-les conservar i consumir durant més temps.
Les confitades serveixen per a moltes receptes tant dolces com salades, el Tortell de Reis, per exemple, en requereix però la coca de St. Joan també, per això va bé tenir-ne en conserva. Nosaltres, per si de cas, ja hem preparat les nostres! ;)

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Un remei natural i meravellós per guarir els refredats, la tos i el mal de coll: El xarop de ceba

Els fruiters de casa: La noguera

Joc de pistes: un recurs didàctic i interdisciplinari!