Tot descobrint més racons de La Mola (San Llorenç del Munt!)

El Cavall Bernat de La Mola en les mans del Pau!

" Aléjate silenciosamente en cualquier dirección y paladea la libertad del montañero... Escala montañas y escúchalas, que tienen buenas noticias. La paz de la naturaleza te inundará tal como la luz del sol inunda los árboles. Los vientos descargarán su propia frescura sobre ti y las tormentas sus energías. Entretanto, los problemas irán desprendiéndose de ti y cayendo como las hojas en el otoño"

Els infants comprenen i recorden millor els conceptes quan els aprenen per experiència directa i personal. Estudiar la natura i la geologia mitjançant un llibre, un joc de taula i/o un ordinador els fa aprendre conceptes però no és suficient si volem que desenvolupin les seves capacitats individuals, sensorials, sensitives i intuïtives per tal que aprenguin a estimar la vida natural i valorar-ne el seu valor i el seu estudi. Els espais oberts i verges són l'escenari perfecte per a treballar el coneixement del medi natural (CMN) des de l'observació directa per tal de poder-lo contemplar, escoltar, olorar, tastar i sentir a frec de pell.
És molt important ser receptius amb els nens i escoltar-los, tot mantenint viu el seu interès, atenent sempre a les seves observacions, emocions, als seus interessos i als seus interrogants, des de l'empatia, per tal d'aprofitar cada situació com una situació real d'aprenentatge, on els ensenyaments es van impartint guiats per la seva curiositat  i per les sensacions i sentiments que van experimentant en el gran món, natural, màgic i verge, que se'ls obre al seu davant i que té tants "misteris" per descobrir.
Compartir amb la mainada els nostres coneixements és imprescindible per a què els aprenguin però també és molt important compartir els nostres sentiments i il·lusions per tal d'aconseguir que ells també siguin receptius amb nosaltres (els adults), podent així mantenir-los més interessats pels aprenentatges que van adquirint i que, d'aquesta manera, aconseguim reforçar i ampliar.
Sortir a conèixer la natura ha de ser una experiència agradable, emocionant i plaent si volem que sigui positiva i profitosa pels infants, per això és important, com ja he comentat, tenir en compte i valorar els seus interessos i els seus descobriments però també és molt important atendre a les seves necessitats, quan en tenen, i a les seves basardes, si es donen situacions d'ensurt o més arriscades doncs la muntanya és viva i ens va sorprenent, gairebé, a cada pas, tot espantant-nos en alguns trams on la serenitat, la comprensió, el seny, la tendresa i la calma són les millors armes per superar les dificultats i poder continuar endavant  amb l'esperit alegre i juganer per tal de no desaprofitar els recursos naturals que tenim a l'abast per a poder anar creant situacions d'ensenyament/aprenentatge empíric, lúdic i didàctic on els nostres sentits i les emocions que experimentem a través d'ells, en són els protagonistes principals:
Tancar els ulls i tractar d'esbrinar els diferents cants d'ocell que podem distingir d'entre els altres sons; estirar-nos al terra i sentir la seva suavitat o la seva duresa en funció del terreny escollit, tot observant les verdes capçades dels arbres, plenes de vida volàtil que no atura el seu anar i venir, tot dansant al compàs del vent davant de l'immens blau decorat amb núvols de cotó que van dibuixant el que ens volen comunicar; abraçar-nos als arbres per a sentir el seu fluir i la seva olor, tot agraint-los l'oxigen i la salubritat que ens aporten; amagar-nos i camuflar-nos entre les roques o la vegetació silvestre i sentir-nos part d'aquest tot que és la natura i la vida lliure i harmònica; tocar i olorar la terra tot jugant amb ella i amb les pedres i/o altres materials naturals que hi trobem; descobrir un animal i observar-lo des de la quietud i l'estima per la seva bellesa i unicitat dins de la gran diversitat que som i representem tots els éssers que habitem la Mare Terra; trobar plantes o vegetals que coneixem, olorar-los, tocar-los, tastar-los si tenen fruits comestibles i descobrir noves plantes, tot observant-les trobant semblances i diferències respecte a les que ja coneixem; palpar les roques i resseguir-les amb els dits, tot cercant formes i dibuixos en el seu relleu; quedar-nos quiets en un lloc determinat, percebre els colors i tonalitats que ens envolten, des d'aquell angle, i parlar sobre els tons que veiem i les sensacions que experimentem en observar-ne la seva bellesa, sobretot, quan els raigs de sol penetren amb força avivant la seva intensitat i amalgama de tonalitats..., molts són els jocs i activitats didàctiques que es poden fer mentre dura una excursió per la muntanya. Jocs i activitats que formen part d'una manera d'entendre i viure la vida més propera a la natura i al desenvolupament de la sensibilitat i la responsabilitat que a les aules i al desenvolupament de la competitivitat i l'obediència.
Dilluns, tot investigant nous camins per La Mola, vam trobar la cova del Frare. Una cova que encara no coneixíem, tot i que està relativament a prop de la cova d'en Manel on si que hi hem estat altres vegades.
La cova del Frare els va impressionar molt per les estalactites i estalagmites i per una aranya, bastant grossa, que hi vivia a dins. A partir de les observacions directes que van fer dins la cova i de les sensacions que van experimentar, les preguntes i les ganes de saber i conèixer se'ls han multiplicat de manera que, aquests dies, entre d'altres coses que també anem fent, estem cercant més informació sobre aquesta cova i, també, sobre les formacions rocoses de l'interior de les coves degut a l'acció de l'aigua i els seus components, la humitat i el pas del temps.

Click to play this Smilebox slideshow
Create your own slideshow - Powered by Smilebox
Free photo slideshow customized with Smilebox

Bon cap de setmana!

Comentaris

lorenzorc ha dit…
precioso todo, la literatura, el fondo y la forma, el montaje de retratos y paisajes...Sinceramente muy enriquecedor, gracias por compartirlo... abrazos y besos!!
Unknown ha dit…
Celebro que te haya gustado! ;)
Disfruto haciendo las entradas y para mi compartirlas es un placer pues siempre hay quien se puede favorecer de ellas!
Besos para ti también de parte de toute la famille! ;)

Entrades populars d'aquest blog

Un remei natural i meravellós per guarir els refredats, la tos i el mal de coll: El xarop de ceba

Els fruiters de casa: La noguera

Joc de pistes: un recurs didàctic i interdisciplinari!