Frases intel·ligents!




"El llenguatge és comunicació, quan ens expressem a través de la parla o l'escriptura usem les paraules per a comunicar sensacions, pensaments, estats d'ànim, sentiments, coneixements,..." Amb aquesta afirmació els he iniciat, aquest matí, una conversa sobre la importància de la comunicació en l'ús del llenguatge. Una conversa que ha donat molt de si doncs també hem parlat del mal que poden fer les paraules quan s'utilitzen, amb mala intenció, per a expressar mentides o falses acusacions. Aleshores, els he fet adonar de que nos són les paraules les que et fan sentir bé o malament sinó la bona o mala intenció que té l'emissor en usar-les. I tot conversant per analitzar aquest raonament, han deduït que hi ha dues maneres d'utilitzar el llenguatge: la intel·ligent i la maliciosa. Com que la maliciosa hem vist que és molt lletja i poc intel·ligent, hem decidit deixar-la de banda perquè no ens interessa gens!
Aprofitant doncs la seva motivació els he llegit algunes frases intel·ligents i els he explicat perquè es consideren cites. Tot seguit, els he mostrat diferents cites i hem observat les diferents maneres de presentar-les.
Hem vist que moltes porten el nom de la persona que l'ha pensat i expressat però d'altres no el porten perquè són cites anònimes que vol dir que no se sap qui les va deixar escrites perquè no va posar el seu nom. He aprofitat el moment per explicar-los que hi ha persones que usen un altre nom, diferent al seu, per a signar el que deixen escrit, tot introduint-los d'aquesta manera el concepte pseudònim perquè encara no el coneixien.
També hem vist que algunes cites o frases intel·ligents es troben escrites al damunt d'il·lustracions que, a més de fer-les més boniques, les fan més entenedores perquè completen el seu significat o missatge.
Seguidament els he proposat que juguéssim a pensar i dir frases intel·ligents per explicar que vol dir estimar i com que han dit moltes frases coherents, encertades, molt boniques i molt intel·ligents per a definir el que ells senten que significa aquest verb, he pensat que potser els motivaria escriure una frase intel·ligent a títol de cita, tot iniciant així amb ells una nova activitat: la creació d'una cita amb il·lustració!
Hem recordat tot el que havien dit sobre el significat del verb estimar i, cada un, amb el meu ajut pel que fa a l'expressió gramatical, ha escrit la seva frase intel·ligent a l'ordinador. Després hem cercat fotografies adients per a il·lustrar-les; com que moltes cites de les que hem llegit i observat estan escrites sobre imatges d'indis, hem cercat les que teníem a casa relacionades amb els indis per a poder triar-ne una cada un, en funció del significat de la seves frases respectives, i fer-li una foto per treballar, posteriorment, amb el Paint i poder-li així escriure el text al damunt. El Pau n'ha escollit una on hi surt el Daniel jugant quan era petit i l'Henoch n'ha triat una que ja teníem guardada a l'ordinador.
Aquest matí, hem tingut una conversa molt interessant que ens ha donat molt de si doncs han fet activitats molt didàctiques que els han fet pensar, aprendre i crear, tot desenvolupant i enfortint les seves capacitats expressives i comunicatives amb raonament lògic.

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Un remei natural i meravellós per guarir els refredats, la tos i el mal de coll: El xarop de ceba

Els fruiters de casa: La noguera

Joc de pistes: un recurs didàctic i interdisciplinari!