divendres, 25 de novembre de 2011

Bar Cel Ona

Ahir vam anar  Barcelona en tren. El principal objectiu de la sortida era conèixer i aprendre a utilitzar el transport públic. Nosaltres acostumem a utilitzar sempre el cotxe quan sortim, per això el Pau i l'Henoch s'ho van passar molt bé ahir i van viure el viatge, en tren i metro, com una aventura molt interessant doncs van aprendre moltes coses sobre els transports públics. 
Abans d'agafar el tren, vam parlar amb un dels operaris de l'estació que ens va explicar el funcionament del bitllets i dels bonus de viatges. Els dos petits, ho escoltaven tot ben encuriosits perquè era quelcom nou per a ells. Quan ja vam tenir el bitllet, ens vam acomiadar i li vam donar les gràcies per haver estat tan simpàtic i amable amb nosaltres.
Vam creuar les portes mecàniques, després d'introduir el bitllet i vam dirigir-nos a les andanes, tot llegint i entenent perquè hi ha d'haver rètols i pantalles indicadores de les direccions i dels horaris dels diferents trens. Després ens vam seure en un banc per a esperar que arribés el tren que havíem d'agafar per anar a Barcelona. Mentre l'esperàvem, vam aprendre i entendre el significat del vocabulari referent als trens (bitllets, indicadors, vies, andanes, tren, metro, vagó, estació, cap d'estació,...) La diferència entre tren i metro però, la van tenir més clara en arribar a Barcelona perquè van poder pujar al metro i passejar pels passadissos que ens condueixen a les diferents estacions segons les línies de metro, cada una d'un color diferent.  
El viatge en tren els va agradar molt, sobretot, pel moviment i perquè podien anar drets i fer equilibris!!!! :)
Com que el viatge va ser llarguet, vam tenir temps de fer equilibris, d'observar els canvis del paisatge al llarg del recorregut, abans que el tren entrés en el túnel després de deixar l'estació del Peu del Funicular i també vam poder estudiar el plànol on vèiem els indicadors de les estacions que havíem deixat enrera i els de les que ens faltaven veure abans d'arribar a Plaça Catalunya.
 
 
En arribar a Barcelona, el primer que vam fer va ser entrar en un BAR de l'estació de la Plaça de Catalunya per menjar un entrepà i beure un suc car a l'Henoch i al Pau, sobretot, els havia entrat gana. En aquesta estació van "al·lucinar" perquè era molt gran i hi havia molta gent que anava, amunt i avall, molt atrafegada i seriosa.
En el BAR, vam menjar molt bé i ens hi vam sentir mot a gust perquè la noia que ens va servir, la Malena, va ser molt atenta, simpàtica i agradable amb nosaltres. A més, com que no hi havia gaire gent, vam poder parlar amb ella de coses interessants. Esperem tornar-la a veure un altre dia perquè ens va caure molt bé!
 
En sortir, vam anar a cercar un plànol per veure quina línia de metro havíem d'agafar per anar a Arc de Triomf. Era la vermella! o la L1. Pels passadissos del metro, que els van semblar un laberint, ho anaven observant tot amb els ulls oberts com taronges car tot els cridava l'atenció (músics, botiguetes, captaires, anuncis,...)
 
 
Quan vam arribar a Arc de Triomf vam sortir del metro utilitzant les escales mecàniques perquè els feien molta gràcia. Per fi vam sortir de l'underground i vam veure el CEL de Barcelona i l'Arc de Triomf!!!!
Vam anar fins l'Arc per veure'l de prop i vam parlar dels romans i de la seva cultura i conquestes. També vam parlar dels íbers i la seva cultura i llengua, diferent a la dels romans, doncs cap a la dreta anem a ROMA però cap a l'esquerra anem a l'AMOR perquè és on es troba el cor.
Després d'observar l'Arc i d'haver parlat de la nostra història, que ens precedeix, vam anar passejant al llarg del passeig, direcció a la Mar Mediterrània que besa les terres de Barcelona al compàs de cada ONA!
Vam arribar al Parc de la Ciutadella i allí, vam passejar però també vam còrrer i jugar. En arribar al final vam topar amb el Parc Zoològic, que estava tancat perquè per la tarda tanquen d'hora.
 
 
De tornada, vam recórrer els carrers del Barri Gòtic fins arribar al Pla de la Seu, davant la Catedral on hi havia bastants venedors ambulants que disparaven "llumetes" a l'aire, donant color al fosc del cel. 
Quan vam marxar, vam passejar-nos per les paradetes de la Fira de St. Llúcia, on els venedors i artesans es trobaven preparant-les perquè, enguany, comença demà 26 de novembre i ho havien de deixar tot, gairebé, enllestit abans d'anar a dormir!
 
 
El recorregut el vam acabar a la Plaça Catalunya, on ens vam seure en un banc per descansar, beure aigua i menjar neules de xocolata, mentre observàvem la font il·luminada de la Plaça, el trànsit i els vianants. El Pau, tot pensatiu, va dir-nos que els autobusos eren els "trens" de la carretera perquè també duien gent però no anaven per la via!
 
 
 
 
Vam dir adéu a BarCelOna i vam baixar a l'underground per agafar el tren que ens portaria de tornada cap a caseta casona, doncs ens ho havíem passat molt bé però ja estàvem molt cansats car passejar per la ciutat ens cansa més que caminar per la muntanya!
A més, el Saül, que va voler quedar-se a casa, ens havia trucat per dir-nos que començava a fer el sopar  per quan arribèssim!!!!
Quines quatre joies que tinc a casa!!!! No és vera?

diumenge, 20 de novembre de 2011

Manualitats nadalenques: Un tió de cartró!

Aquest dissabte, el Bati, la Fanny i la Jénifer han vingut a passar el dia a casa. L'Henoch i el Pau han estat molt contents, tota la setmana, perquè ja sabien que havien de venir, fins i tot, van voler que fes uns peücs per la Jénifer; volien regalar-li perquè en podés tenir uns, com ells, car també li agrada anar descalça, com a ells! Li han agradat molt i se'ls ha posat de seguida! El Pau i l'Henoch s'han sentit feliços perquè havia estat idea d'ells!
Han jugat molt amb molts jocs i també pel pati amb la pilota i a cuit-i-amagar però ja més entrada la tarda els he proposat de fer una activitat més dirigida: un tió petitó. Donat que ja s'apropen les festes nadalenques i el tió és un dels elements més típics del Nadal a Catalunya, he pensat que els motivaria fer-ne un de petit per decorar la llar aquest Nadal amb els altres elements.
Hem necessitat:
* Tub de cartró del rotllo del paper de WC
* Cola
* Cartolina blanca o marró
* Retoladors
* Pintura marró i pinzells
* Tisores
* Tela de feltre vermella i negre
* Tela per cobrir-lo
Procés:
Primer de tot, hem fet un cercle en la cartolina, marcant-lo amb el tub, per poder dibuixar la cara del tió. 
 
Una vegada dibuixada, hem marcat unes pestanyes al seu voltant, per retallar-la i poder-la enganxar, posteriorment, en el tub
 
 Després hem pintat els tubs de color marró per simular la fusta del tió!
 
Quan s'han assecat, hem enganxat les cares posant cinta adhesiva al voltant de les pestanyes
 
Seguidament hem fet les barretines, tallant-les amb la tela vermella doblegada perquè quedés unida per dalt però no pels costats car, per poder-la enganxar posteriorment en el tió, l'hem d'obrir. Amb la tela negre hem fet dues tires que hem enganxat, amb cola, a les vores de baix
 
Una vegada enllestides, les hem enganxat en el tub per darrera de les vores
A mesura que els tions s'han posat les barretines, els hem anat col·locat el mocador de fer farcells per cobrir-los, lligant-los amb un cordill que, alhora, ha subjectat les barretines pel darrera
 
I, en acabar, ens han quedat així!
 
Llegenda del Cagatió
Cançó del Cagatió cantada pels Gossos
Cançó del Cagatió que cantava la meva iaia!
El dia de Nadal, posarem el porc amb sal
la gallina a la pastera
el pollí a dalt del pi
Toca, toca Valentí
Ara passen bous i vaques
i gallines amb sabates
els capons amb sabatons!
Correu, correu minyons!
Que el vicari fa torrons!
La guineu els ha tastat
si són dolços o salats
Marieta, posa-hi sucre
que seran un xic més bons!
Caga Tió!
Avellanes i torró!
No caguis arengades
que són massa salades
Caga torrons,
que són més bons!
I si cagues bo, et farem un bon petó!
Tió, Tió, Tió!

Aquest treball i les feines que se'n derivin responen al següent apartat del nostre PE
CATALANITAT: LLENGUA, ART I CULTURA
b  Conèixer, valorar i apreciar la nostra llengua i cultura, la nostra història, l'entorn social i natural que ens envolta, les manifestacions artístiques i també les festes, hàbits i costums tradicionals, entenent el seu per què i el per què del seu origen.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...