dissabte, 29 d’octubre de 2011

Matemáticamente competentes... Para reír! Graó Ed

Des de Graó Ed., m'han recomanat aquest llibre que m'ha semblat força interessant. Aquí us el deixo amb l'enllaç a la ressenya i opció de compra per si us interessa adquirir-lo per tenir-lo!


Bon cap de setmana!

Peücs per tenir els peus ben calentons!

Si sou dels que us agrada anar descalços per casa, us recomano (si no els teniu ja) que us feu uns peücs perquè les temperatures van baixant, car ja s'apropa l'hivern, i tenint els peus calentons es passa molt millor perquè el cos ho agraeix al temperar-se. Jo no sé vosaltres, però jo, si tinc els peus freds, ja puc dur jersei gruixut que el fred no em passa, ara bé, amb els peus calents estic super a gust!
Us deixo les fotografies perquè veieu com es fan doncs és molt fàcil si sabeu fer ganxet. Els de l'any passat ja els han quedat petits i aprofitant que els feia, he fet les fotografies per si us animeu doncs pels petits de casa són ideals (i pels no tan petits, també).
És la millor manera per continuar descalç per casa malgrat ja sigui l'hivern!
Els punts de cadeneta inicials, varien en funció de com els voleu fer de grandària. Aquests que veieu en les fotografies són per un 32/33 de calçat i els he fet de 8 punts de cadeneta. Ara és qüestió de tornar enrere fent punt baix.
En arribar a la puntes cal fer un punt de cadeneta, abans de continuar per fer la volta, per tal d'anar-lo engrandint, tot donant-li la forma del peu. També es pot augmentar fent 2 punts en el mateix forat, en comptes del punt de cadeneta. 
I així hem d'anar fent fins que en el peüc hi entri mig peu. A partir d'aquí  ja no s'ha d'augmentar més en les puntes (si el peu és estret, s'ha de deixar d'augmentar abans) i cal continuar fent punt baix, fins que el peu hi entri fins l'empenya. Ara, haurem de continuar només per la banda que serà la sola del peüc, tot fent un punt de cadeneta a les puntes abans de girar per tornar.
Quan ja hem teixit el tros que ha de cobrir tot el taló, fem una passada més però només fins la mitat per poder ajuntar-la amb l'altre mitat com es veu en les fotografies següents
 
Ara ja, només és qüestió d'anar fent punt baix, tot voltant el peüc per fer el teixit que cobrirà el turmell. Aquest el podeu fer de la mida que volgueu segons us agradi més llarg o curt.
Contentíssims s'han posat l'Henoch i el Pau amb els seus peücs, ara cal començar els dels grans que també els ha fet ganes d'estrenar-ne uns de nous i d'aprendre a fer ganxet.
 
 
Per cert, si els feu servir per anar per casa, us recomano que hi cosiu una sola de pell sintètica (va millor que la pell per cosir-la) perquè us durin més temps i, alhora, us aïllin més del fred del sòl.

M'agrada fer ganxet i mitja, sobretot, les tardes d'hivern al costat del foc mentre els meus fills juguen, pinten o llegeixen car m'encanta sentir-los parlar i riure entre ells, tot escoltant la música suau omplint l'ambient de dolces melodies. També m'agrada veure com el fil es va transformant en un objecte, útil per a nosaltres, a mesura que l'agulla, guiada per les nostres mans, va "jugant" amb la llana. De petita, quan veia a la iaia Cecília fer mitja o ganxet (que feia virgueries) em semblava que feia màgia perquè convertia els cabdells de llana en el que ella volia. 
La iaia ha estat la meva gran mestra de les coses que més m'estan servint en la vida per ser les més sàvies, vitals i necessàries. Són aquelles petites grans coses com el cuinar, cosir, fer ganxet, netejar,... que no s'aprenen en l'escola perquè no es consideren acadèmiques però que fa molta falta aprendre-les si volem arribar a ser persones lliures i independents. 
Gràcies Iaia per les teves sàvies ensenyances i per com me les vas transmetre, sempre, des de la calma, el joc l'alegria i l'estima per això m'agrada tant fer-les, procurant fer-les ben fetes com tu les feies i m'ensenyaves. T'estimo i t'estimaré per sempre més!  

divendres, 28 d’octubre de 2011

Giuseppe Arcimboldo

A partir d'un bon suggeriment que em va fer la Marvan, autora del bloc Orca: Observar, Recordar, Crecer y Aprender, arrel d'una de les nostres darreres entrades, estic preparant aquesta activitat per a fer avui amb l'Henoch i el Pau i com que és una feina, principalment, d'observació d'imatges i conversa necessitem l'ordinador per fer-la. És per això que l'entrada que ara faig, serà també, una de les activitats que farem en el nou dia que ja comença perquè ja és molt tard!  
El primer que farem serà observar les següents imatges i comenta-les, atenent al què representen, al com estan fetes, al què ens transmeten, a quina sensació ens dóna cada cara, als colors predominants en cada una de les imatges, a les fruites i verdures emprades,... Parlarem dels colors de la tardor i dels colors més característics de les altres tres estacions, així com també, de les diferents fruites i verdures segons l'època de l'any a fi de que, per ells mateixos, dedueixin i descobreixin que, cada imatge, representa una estació de l'any. 

Els parlaré de Giusepe Arcimboldo i la seva obra, atenent a les seves preguntes i demandes. Després observarem una de les seves obres reversibles i també la comentarem tot observant les tècniques emprades pel pintor milanès en crear aquest tipus d'obra.


A partir d'aquesta feina, prèvia i guiada, farem el que ells suggereixin i proposin en funció dels seus interessos i motivació. 
Deixo també penjats dos jocs molt adients i entretinguts per a què es motivin, encara més, per a voler crear, ells mateixos, quelcom que els vingui de gust fer a partir del que han vist i han après de Giuseppe Arcimboldo. 
Aquests jocs els he trobat al bloc Idees Magistrals!


dijous, 27 d’octubre de 2011

Pintura i dibuix amb fulles i altres materials!

Aquest matí, aprofitant el solet tan meravellós que feia, hem agafat dues cartolines, les fulles que havíem recollit a Montjuïc i altres materials per anar a treballar al pati de baix. Aquesta és una de les coses que valoro molt de l'educació en la llar, és a dir, que els meus fills puguin decidir, lliurement, no només el què volen aprendre i el quan ho volen aprendre sinó, també, l'espai on volen estar, en cada moment,  perquè ningú els obliga a romandre en una aula, sense poder sortir, fins l'hora del pati (que dura poquíssim)  
Com que diuen que les imatges valen més que mil paraules, callo ja per compartir amb vosaltres aquesta metodologia d'ensenyament/aprenentatge diferent i alternativa a la que m'ofereix l'escola.
L'Henoch ha fet tres arbres amics al bell mig d'un prat d'herba i...
el Pau ha fet un arbre en la primavera
El seu raonament per no fer un dibuix sobre la tardor ha estat molt senzill i els dos ho tenien claríssim sense haver-s'ho parlat:
- Mama, com vols que fem un dibuix de la tardor amb les fulles si a la tardor els hi cauen les fulles als arbres!
- Clar, mama i jo vull fer un arbre- afegeix el Pau.
M'encanta el raonament lògic dels infants, és per això que els escolto i els respecto tant, doncs sempre em fan aprendre quelcom nou i savi!

dimecres, 26 d’octubre de 2011

Dos Pastissos, molt senzills de fer, per endolcir el paladar... i la Vida!


Aquí teniu dues receptes, que moltes i molts ja coneixeu, de dos pastissos que ens agraden molt, sobretot per berenar, i que no costen gens de preparar, per això es poden fer sempre que venen de gust,... si es tenen els ingredients a casa, és clar!


dimarts, 25 d’octubre de 2011

Dibuixem amb fruits de la tardor i, cada dia, aprenem més sobre aquesta estació de l'any!

Avui hem estat fent dibuixos amb les fruites que teníem a la fruitera de casa. Després hem dit el nom de totes les fruites que hi havia en catalàfrancès, anglès i castellà:
Xirimoia, castanya, mandarina, ametlla, nou, pera, poma, magrana
Anone, châtaigne, mandarine, amande, noix, poire, pomme, grenade
Custard apple, chestnut, mandarin, almond, nut, pear, apple,pomegranate
Chirimoya, castaña, mandarina, almendra, nuez, pera, manzana, granada
Hem dibuixat figures humanes. El Pau ha volgut dibuixar la castanyera amb la mama i l'Henoch ha dibuixat un nen mooooolt alt! 
 
 
 
 
 
 
 
També hem après cançons de fruites en francès i en anglès i una altra, en català, que ens parla de bolets!
Hem escoltat Vivaldi, tot observant les fotografies, tan boniques i ben seleccionades, de la tardor que surten en aquest vídeo que, també, hem trobat a YouTube. La darrera fotografia ens ha agradat molt i ens ha fet riure molt, també! 
Aquest conte de La Castanyera, l'escoltarem demà perquè avui no ens ha donat temps, però l'hem volgut deixar preparat perquè la mama ens ha dit que era bonic.
I també els he deixat preparat aquest enllaç de jocs i activitats sobre els fruits de la tardor que he trobat en el bloc Tot Tardor i que, estic segura, els agradarà molt. Ja fa molta estona que dormen, com dos angelets caiguts del cel, i no saben que ho he penjat perquè s'han adormit després d'acabar de decidir, entre els tres, quines fotos i cançons penjaríem en aquesta entrada dedicada a les fruites de la tardor, principalment!

En els blocs del Pau i l'Henoch hi hem penjat cançons sobre el Halloween si les voleu escoltar, cliqueu en els seus noms i us portaran a la pàgina on es troben perquè també us ho passeu bé, tot cantant i ballant, com nosaltres!!!!
Fins aviat!

dilluns, 24 d’octubre de 2011

Colors de tardor i fulles de plataners!

Ahir, aprofitant que havíem pujat a Montjuïc per anar a la Festa dels Súpers, vam recollir unes quantes fulles que ja havien caigut dels plataners, mentre passejàvem de tornada cap el cotxe. N'hi havia moltes i vam pensar que ens anirien molt bé per observar-les i fer treballs sobre la tardor, tot aprenent més coses sobre aquests arbres.
De moment, les hem escannejat per fer composicions de colors, utilitzant alguns dels colors més destacats de la tardor. Primer les hem posat soles damunt l'escànner i el fons ens ha quedat blanc. Després hem pensat que podíem posar un full de paper de seda pel damunt de les fulles per acolorir el fons de la imatge. Com que ens ha agradat, hem fet diferents imatges amb diferents colors de la tardor.    
Sense fons
 Fons full verd
Fons fulls verd i vermell 
 Fons full vermell
Fons full marró

Una vegada fetes les composicions, les hem observat i hem vist que les mateixes fulles han adoptat una tonalitat o una altra, segons el seu contrast amb el color del fons com els camaleons! :)
Demà farem més coses amb les fulles dels plataners doncs, al ser tan grosses i resistents, van molt bé per fer  moltes activitats plàstiques!

Pel camí, vam veure aquestes escombres i em va venir al cap en Bepo Barrendero del llibre Momo d'en Mickael Ende i com que és un llibre d'aquells que, malgrat fa molts anys que el vaig llegir, sempre l'he tingut present com si l'hagués llegit ahir, m'ha fet ganes de recomanar-vos-el
  
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...