Cura i manteniment de l’hort!

Les tomaqueres ja comencen a fer goig i a tenir tomàquets!!!!



















Darrera feina feta.

Després de la collita de les patates, vam haver de preparar la terra per poder-hi tornar a plantar.

Feines que vam fer i procés:

* Remoure la terra amb el motocultor per airejar-la i esterrossar-la bé.

* Deixar reposar dos dies.

* Adobar-la. Vam tirar-li fems naturals (d’ovella, cavall i gallinassa) per enriquir-la i vam tornar a passar el motocultor perquè l’adob quedés ben barrejat amb la terra.

* Deixar reposar (dues setmanes), deixant que les gallines s’hi esbargissin tot remenant-la i picant-la.

* Preparar els solcs amb l’aixada.

* Anar a cercar canyes a la riera que hi ha a prop de casa.

* Clavar-les formant fileres. Les canyes serveixen per subjectar les mànegues de reg i perquè s’hi enfilin les tomaqueres i les mongetes.

* Distribuir i col·locar les mànegues de reg.

* Plantar pebrots, més tomaqueres, carbassons i cols.

I un cop la feina enllestida, l’hort ja fa una altra cara!!!!














Sistema de reg de degoteig.

Tot el sistema de reg automàtic de l’hort, el tenim connectat a la bomba d’aigua del dipòsit on hi va a parar l’aigua de pluja que recollim a través de les canals de la teulada de casa. D’aquesta manera reduïm el consum d’aigua corrent perquè aprofitem l’aigua que cau del cel per regar que, a més, és millor per les plantes perquè no porta clors.

El sistema de degoteig és ecològic perquè rega directament la planta i s’estalvia molta més aigua que regant per mitjà de reguerots i/o canals.

Beneficis que ens aporta el nostre petit hort familiar.

L’hort ecològic i biològici ens proporciona aliments sans i naturals que ens enforteixen la salut i, en conseqüència, el benestar i la qualitat de vida perquè ingerim aliments de qualitat. A més, ens aporta equilibri físic i psíquic perquè fem exercici i el contacte amb la natura és tan estret que ens permet adquirir molts coneixements sobre la vida de les plantes: el seu creixement, desenvolupament, necessitats,... i sobre la terra i els seus cicles vitals. També afavoreix l’aparició d’animalons silvestres i insectes que van creant tot un ecosistema natural digne d’observar, conèixer i estudiar.

Els infants són molt curiosos per naturalesa i sempre s’adonen dels canvis que es produeixen en les plantes i veuen aquells insectes o animalons que passen desapercebuts a la nostra mirada, moltes vegades més enfocada en la feina que s’està realitzat en aquell moment que no pas en l’exploració del terreny i els seus habitants com fan ells.

La feina de l’hort és una feina tranquil·la i molt agraïda si es fa de gust. Una feina que ens ajuda a adquirir calma i a desenvolupar la paciència perquè ens fa viure atenent al ritme dels moviments de la Terra i els canvis que se’n deriven: curs del dia des de la sortida fins la posta del sol, les 4 estacions, els cicles de la lluna i atenent al ritme del creixement i desenvolupament de les plantes. A més, ens ofereix aliments sans i vitals per nodrir-nos i créixer saludablement.

També ens ajuda a potenciar i a desenvolupar els sentits: vista, tacte, oïda, olfacte, gust.

I ara parlem de... Els cucs de terra!

Els cucs són molt beneficiosos per la terra perquè l’airegen al perforar-la fent galeries i la nodreixen amb les seves dejeccions. Cal respectar-los i deixar-los fer la seva feina tranquils.



i El cultiu ecològic i biològic és aquell que parteix del principi que la terra és un habitat d’elements i éssers vius dels quals se n’ha de tenir cura per respectar el seu ecosistema propi. És un tipus de cultiu, per tant, que evita la utilització de productes químics ja siguin per agilitzar el procés de creixement o bé per exterminar insectes o plagues.

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Un remei natural i meravellós per guarir els refredats, la tos i el mal de coll: El xarop de ceba

Els fruiters de casa: La noguera

Joc de pistes: un recurs didàctic i interdisciplinari!